Co týden dal?

18.11.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Deficit veřejných financí v letošním roce klesne na 3,7 procenta hrubého domácího produktu. Česká ekonomika ale v letošním třetím čtvrtletí mezičtvrtletně stagnovala a podle ekonomů lze očekávat i další oslabení českého hospodářství.

Posledních 7 dní ve světě

  • Meziroční tempo růstu ruské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zrychlilo na 4,8 procenta z 3,4 procenta v období duben až červen. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil ruský statistický úřad. Růst je však nižší, než odhadovala vláda.
  • Slovensko zrušilo aukci státních dluhopisů s pohyblivým výnosem a se splatností pět let. V aukci chtělo získat zhruba 150 milionů eur (asi 3,9 miliardy Kč), sešly se ale nabídky na pouhých 13 milionů eur (asi 334,2 milionu Kč). Agentura pro správu dluhu (ARDAL) z neúspěchu viní krizi a situaci v Itálii, i když té se podařilo bez problémů prodat dluhopisy za tři miliardy eur.
  • Řecká ekonomika ve třetím čtvrtletí vykázala podle předběžných a sezonně nepřepočtených údajů meziroční propad o 5,2 procenta, což je mírné zlepšení proti předchozím třem měsícům. Oznámil to statistický úřad Evropské unie Eurostat. Hospodářský propad ve druhém čtvrtletí dosáhl 7,4 procenta.
  • Schodek řeckého rozpočtu se v období od ledna do října meziročně zvýšil o 11 procent na 20,1 miliardy eur (přes půl bilionu Kč). Oznámilo to tamní ministerstvo financí. Řecké vládě se zatím nedaří zvyšovat rozpočtové příjmy navzdory nedávnému zavedení mimořádných daní.
  • Míra nezaměstnanosti ve Velké Británii v říjnu vystoupila na 8,3 procenta, a dostala se tak nejvýše za posledních 15 let. Podle tamního statistického úřadu je na rekordu nezaměstnanost mezi mladými lidmi ve věku 16 až 24 let. Těch je vůbec poprvé bez práce více než milion a nezaměstnanost v jejich věkové kategorii vystoupila na hrozivých 21,9 procenta.
  • Plán Evropské unie zpřísnit pravidla pro ratingové agentury je nebezpečný a povede ke zhoršení kvality a nezávislosti práce agentur. V rozhovoru pro francouzský list Le Figaro to řekl prezident a provozní ředitel mezinárodní ratingové agentury Moody's Investors Service Michel Madelain.
  • Americký výrobce letadel Boeing získal rekordní objednávku. Indonéská soukromá letecká společnost Lion Air si objednala 230 letadel v hodnotě 21,7 miliardy USD (410,6 miliardy Kč). Lion Air hodnotou objednávky překonaly předchozí jednotlivou rekordní zakázku od dubajské firmy Emirates, kterou získal Boeing minulý týden. Objednávka je také největší pro Boeing podle počtu letadel.
  • Na úvěrových trzích po obou stranách Atlantiku narůstá napětí a některé banky podle finančníků dokonce pociťují největší stres od krize v roce 2008. Nervozita se nyní projevuje růstem nákladů na úvěry, takže část bank má potíže dostat se k levným penězům. Banky z Velké Británie navíc za pouhé tři měsíce omezily obchody s bankami na periferii eurozóny o celou čtvrtinu.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Tuzemská Air Bank ze skupiny PPF finančníka Petra Kellnera zahájí činnost v úterý 22. listopadu. Banka koncem října posunula termín zahájení ostrého provozu, který byl původně plánován na 1. listopadu. Během prvního roku činnosti chce získat 70.000 klientů.
  • Česká ekonomika v letošním třetím čtvrtletí mezičtvrtletně stagnovala, meziročně vzrostla o 1,5 procenta. V obou případech jsou čísla zveřejněná Českým statistickým úřadem horší, než odhadovali analytici. Podle nich výsledky příznivě ovlivnil zahraniční obchod, brzdou je naopak domácí poptávka. S postupným zhoršením situace v eurozóně lze navíc podle ekonomů očekávat i další oslabení českého hospodářství. Ekonomika eurozóny i EU ve třetím čtvrtletí udržela mírný růst.
  • Obcím zřejmě zůstanou zachovány poplatky za výherní hrací automaty a videoloterijní terminály. Jednomyslně to podpořil sněmovní rozpočtový výbor. Pravidla pro výběr poplatků, které poslanci minulý týden v rámci úprav daňové reformy nejspíš nechtěně zrušili, doporučil výbor vložit do zákona o místních poplatcích.
  • Ministerstvo financí očekává, že deficit veřejných financí v letošním roce klesne na 3,7 procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to ze zveřejněného fiskálního výhledu ministerstva financí. Pro přijetí eura je nezbytné dodržet tříprocentní hranici. Loni deficit klesl na 4,8 procenta HDP z předloňských 5,8 procenta a nacházel se pod průměrem EU ve výši 6,6 procenta HDP.
  • Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákoníku práce. Odstupné se podle ní bude řídit počtem odpracovaných let a omezuje také zaměstnávání na dobu určitou.
  • Výroba motorových vozidel v Česku za deset měsíců letošního roku přesáhla jeden milion vozů. Proti loňsku vzrostla o 12 procent na 1,002 milionu. Produkci táhl především export, který se zvýšil o 12 procent, domácí prodej stoupl o necelé jedno procento.
  • Státní podpora stavebního spoření klesne na nejvýše 2000 Kč ročně. Novelu o jejím omezení dnes podepsal prezident Václav Klaus. Stát tak má ročně ušetřit pět až šest miliard korun.
  • Prezident Václav Klaus vetoval vládní návrh zákona, který měl od příštího roku zavést trestní odpovědnost právnických osob. Zákon popírá vazbu mezi pachatelem a trestem a je spíše příkladem alibismu než snahy potrestat viníky trestných činů, uvedl prezident. Normou se nyní bude znovu zabývat sněmovna, která může veto prezidenta přehlasovat.  

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Důchodová reforma - nepovinné spoření do penzijní fondů

Budeme se moci dobrovolně rozhodnout, zda se fondového systému zúčastníme či nikoliv. Pokud se rozhodneme zúčastnit se fondového systému, budeme si moci dobrovolně převést 3 procentní body ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností. Tyto 3 procentní body tak budou vyvedeny ze stávajícího průběžného sytému. Co si o tom myslíte?

                                                                


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Spočítejte si výši starobního důchodu v roce 2012! Je zde pro vás naše kalkulačka Penze 2012.
  • V Česku musí zaměstnavatelé od letošního roku v prvních třech týdnech nemoci vyplácet nemocnému zaměstnanci náhradu mzdy. Spočítejte si její výši v roce 2012.
  • Teprve od 22. dne nemoci mají nemocní zaměstnanci nárok na nemocenské dávky, které vyplácí místně příslušná OSSZ. Kolik činí nemocenská v roce 2012?

Anketa

Většina Čechů hodnotí životní úroveň vlastní domácnosti jako "ani dobrou, ani špatnou" - je jich 42 procent. Třetina dotázaných považuje situaci své domácnosti za spíše dobrou a dalších 16 procent lidí ji posuzuje jako spíše špatnou. Jak jste na tom vy?

  • Velmi dobrá - 15 %
  • Spíše dobrá - 28 %
  • Ani dobrá, ani špatná - 32 %
  • Spíše špatná - 23 %
  • Velmi špatná - 2 %

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU