Co týden dal? Sazby mýtného pro kamiony a autobusy vzrostou

31.10.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Sazby mýtného pro kamiony a autobusy v Česku od ledna 2015 vzrostou. Proti původnímu plánu zůstane zachována zvýšená sazba pro páteční jízdy kamionů, která má regulovat zvýšený provoz v tento čas. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Evropská centrální banka (ECB) během listopadu zahájí nákupy cenných papírů ABS, které jsou sestaveny z balíků bankovních úvěrů. Banka to uvedla ve svém sdělení. Informovala také, že nakupovat tyto cenné papíry pro ni budou čtyři vybrané finanční společnosti. Nákupy ABS jsou jedním z opatření, jimiž chce ECB přispět k oživení ekonomiky eurozóny.
Více informací

Meziroční míra inflace v Německu v říjnu klesla na 0,7 procenta, a dostala se tak na nejnižší úroveň za pět měsíců. Vyplývá to z prvního rychlého odhadu, který zveřejnil spolkový statistický úřad.
Více informací

Ekonomická nálada v zemích platících eurem se v říjnu překvapivě zlepšila poté, co se v září dostala na nejhorší úroveň v letošním roce. Oznámila to Evropská komise. Podle agentury Reuters údaje naznačují, že hospodářské podmínky v eurozóně by se mohly v závěru roku pomalu zlepšovat.
Více informací

Německé mýtné pro zahraniční osobní auta by se mělo vztahovat jen na dálnice. S odvoláním na zdroje z vlády to uvedla televize n-tv. Ministr dopravy Alexander Dobrindt by měl představit návrh příslušného zákona. Je to další v řadě návrhů na zpoplatnění jízd po Německu, s nimiž vláda za poslední rok přišla. Ještě v červenci ministerstvo dopravy hovořilo o zavedení mýtného na všech silnicích v zemi.
Více informací

Americká centrální banka (Fed) podle očekávání oznámila ukončení nákupů dluhopisů, jimiž od finanční krize podporovala ekonomiku. V rámci třetího programu nákupů dluhopisů Fed od počátku loňského roku naléval do ekonomiky až 85 miliard dolarů měsíčně a tyto nákupy začal omezovat loni v prosinci. Od konce roku 2008 nasměroval do ekonomiky ve třech fázích nákupů státních a hypotečních dluhopisů celkem 3,7 bilionu dolarů (zhruba 80 bilionů Kč).
Více informací

Evropská komise nebude pokutovat členské země, například Itálii a Francii, které v letošním roce nesplní dohodnuté rozpočtové cíle. Podle agentury Reuters to řekl eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Jyrki Katainen.
Více informací

Evropská centrální banka (ECB) nakoupila minulý týden od bank kryté dluhopisy v hodnotě 1,704 miliardy eur (47,25 miliardy Kč). ECB začala tyto cenné papíry nakupovat právě před týdnem v rámci svých nových opatření na podporu úvěrové aktivity. To by podle záměrů ECB mělo podpořit oživení stagnující ekonomiky eurozóny a odvrátit riziko deflace.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Plánovaná dohoda o volném obchodu (TTIP) mezi EU a Spojenými státy povede k prohloubení obchodu Česka s USA. Největší přínos má připravovaná dohoda mít pro firmy v automobilovém průmyslu, farmacii, zdravotnickou techniku či chemický průmysl. Česku by dohoda podle odhadů mohla přinést nárůst HDP o 0,2 až 2,6 procenta a tisíce nových pracovních míst. Novinářům to řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl.
Více informací

Pojišťovny v ČR vybraly za tři čtvrtletí na pojistném 87,4 miliardy korun, což je o 1,2 procenta více než před rokem. Více rostlo neživotní pojištění. ČTK o tom informovala Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu.
Více informací

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) pošle na obnovu památek v Česku 621 milionů Kč, přičemž tyto peníze musí žadatelé vyčerpat do konce roku 2015. Většinu tvoří dotace z evropských fondů. Resort už schválil čtyři projekty za celkem čtvrt miliardy korun. O zbytku ministerstvo rozhodne do konce října, informovala ČTK Veronika Vároši z odboru komunikace MMR.
Více informací

Sazby mýtného pro kamiony a autobusy v Česku od ledna 2015 vzrostou. Proti původnímu plánu zůstane zachována zvýšená sazba pro páteční jízdy kamionů, která má regulovat zvýšený provoz v tento čas. Po jednání vlády to sdělil ministr dopravy Antonín Prachař (ANO).
Více informací

Vláda poněkolikáté odložila projednání podmínek výběrového řízení na zimní údržbu a opravy silnic první třídy za 1,3 miliardy korun. Vyplývá to z průběžné informace o jednání vlády. Celkem chce ministerstvo vypsat soutěže na čtyřletou údržbu ve 21 oblastech v Libereckém, Středočeském, Královéhradeckém, Zlínském kraji a na Vysočině, což je zhruba třetina silnic první třídy v ČR.
Více informací

S tendrem na provoz elektronického mýtného systému pomůže ministerstvu dopravy poradenská firma Arthur D. Little. Zvítězila mezi šesti nabídkami s nejnižší cenou 23 milionů a 568 tisíc korun. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo dopravy. Po uplynutí lhůt na případné odvolání neúspěšných uchazečů je s ní úřad připravený podepsat smlouvu.
Více informací

Několik miliard korun na havarijní opravy silnic nižších tříd rozdělí ministerstvo dopravy mezi kraje podle délky silnic, které spravují. O peníze budou moci kraje žádat po 10. listopadu, kdy bude jasná metodika i částka, která se bude rozdělovat. Novinářům to řekl ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) po jednání s Asociací krajů ČR.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU