Co týden dal: Kupní síla je nejvyšší v Praze

18.12.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V Praze je kupní síla na jednoho obyvatele je nejvyšší v rámci Česka. Činí přes 262.000 korun. Je to 31 procent nad celostátním průměrem 200.000 Kč. Kupní síla je ukazatelem disponibilního příjmu na obyvatele, včetně jakýchkoli státních dávek, po odpočtu daní a příspěvků na charitu.

Posledních 7 dní ve světě

Ukrajinské dluhopisy ve vlastnictví Ruska v objemu tří miliard dolarů (74,7 miliardy Kč) a vydané v prosinci 2013 jsou oficiální státní dluh. Rozhodla o tom výkonná rada Mezinárodního měnového fondu. Potvrdila tak tvrzení Ruska, které se odmítá se svými dluhopisy zúčastnit dohody o restrukturalizaci dluhu, protože tvrdí, že tento dluh není komerční, ale oficiální státní pomoc.
Více informací

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) zvýšil základní úrokovou sazbu z minima, na němž byla sedm let, o čtvrt procentního bodu do rozpětí 0,25-0,50 procenta. První zvýšení sazby na jednodenní mezibankovní úvěry za devět a půl roku se všeobecně očekávalo. Fed sazbu od prosince 2008 držel na rekordním minimu 0-0,25 procenta, aby podpořil proces zotavování ekonomiky z tehdejší hluboké krize.
Více informací

Nezaměstnanost v Británii je nejnižší za téměř deset let. Za tříměsíční období do konce října klesla míra nezaměstnanosti na 5,2 procenta z 5,3 procenta v předchozích třech měsících, a ocitla se tak nejníže od tříměsíčního období do konce ledna 2006.
Více informací

Řecký parlament schválil reformy, kterými mezinárodní věřitelé podmínili vyplacení další miliardy eur (27 miliard Kč) ze záchranného programu. Schválený soubor opatření zahrnuje mimo jiné změny v oblasti špatných úvěrů, píše agentura Reuters.
Více informací

Německá automobilka Volkswagen zahájila ve své továrně na Slovensku výstavbu nové montážní haly za více než 300 milionů eur (8,1 miliardy Kč). Po jejím dokončení tam za dva roky spustí výrobu sportovně-užitkových vozů (SUV) Porsche Cayenne.
Více informací

Kuba o víkendu uzavřela se západními věřitelskými zeměmi přelomovou dohodu o svém nespláceném dluhu starém více než čtvrt století. Pařížský klub věřitelských zemí dnes oznámil, že Kubě odpustí 8,5 miliardy dolarů (209 miliard Kč) navršených úroků. Země za to slíbila, že během 18 let splatí z jistiny dluhu 2,6 miliardy dolarů.
Více informací

Tempo deflace na Slovensku se v listopadu zmírnilo. Spotřebitelské ceny se v meziročním srovnání snížily o 0,4 procenta po rekordním poklesu o 0,6 procenta v říjnu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil slovenský statistický úřad.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Kupní síla na jednoho obyvatele v Česku je nejvyšší v Praze, kde činí přes 262.000 korun. Je to 31 procent nad celostátním průměrem 200.000 Kč. Vyplývá to ze studie společnosti GfK. Kupní síla je ukazatelem disponibilního příjmu na obyvatele, včetně jakýchkoli státních dávek, po odpočtu daní a příspěvků na charitu.
Více informací

Zájmové svazy v zemědělství odhadly škody způsobené letošním suchem na 2,6 miliardy korun, zatímco ministerstvo zemědělství vyčíslilo škody zatím na 1,2 miliardy korun. ČTK to řekl prezident Agrární komory Miroslav Toman. Podle ministerstva není ale sčítání škod ještě hotové.
Více informací

Bankovní rada České národní banky bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 Kč/EUR. Zároveň rada ponechala úrokové sazby na historických minimech. Informoval o tom mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v listopadu mírně klesla na 2,09 procenta z říjnových 2,12 procenta. V červnu a květnu sazba činila 2,05 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování. Poté nastal nepatrný nárůst, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.
Více informací

Vláda chce na řešení budoucnosti pracovníků těžební společnosti OKD získat peníze z evropského globalizačního fondu (EGF). Česko by je využilo na podporu propouštěných, jejich rekvalifikace a nalezení nového zaměstnání. Novinářům to po jednání zástupců resortů a odborů řekli ministryně práce Michaela Marksová a ministr průmyslu Jan Mládek (oba ČSSD). Prioritou je podle nich ale zachování co nejvíce pracovních míst v dole.
Více informací

Servisní kontroly pro vozy Škoda a další značky koncernu VW s dieselovými motory umožňujícími obcházet emisní měření zřejmě nebudou v Česku povinné. Po jednání s britskou certifikační autoritou a tamním ministrem dopravy Patrickem Mc Loughlinem to uvedl český ministr dopravy Dan Ťok v tiskové zprávě.
Více informací

Senát schválil novelu zákona o spotřebních daních, která především zavádí program další daňové podpory biopaliv. Zákon u některých vysokoprocentních biopaliv zavádí spotřební daň a zachovává jejich podporu. Současně s tím zpřísňuje podmínky pro přimíchávání biosložek do běžných pohonných hmot. Nově budou muset být v určité míře v každém litru. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU