Změny ve vzdělávání v roce 1999

11.12.1998 | ,
DANĚ



Na základě předběžného zhodnocení výsledků činnosti v letošním roce jsme nuceni přistoupit k určitým změnám v podmínkách vzdělávání pro rok 1999, které se týkají kontinuálního profesního vzdělávání (KPV), procesu přihlašování na jednotlivé semináře konané v rámci Institutu vzdělávání KA ČR, rozšíření nabídky vzdělávacích akcí a výše příspěvků za účast na jednotlivých akcích.


V první řadě musím konstatovat, že řada členů komory přistupuje ke kontinuálnímu profesnímu vzdělávání (jehož zásady byly schváleny na VI. sněmu KA ČR v listopadu loňského roku a zveřejněny v časopise Auditor č. 2/98) velmi laxně. Mám na mysli především povinnost každého člena KA ČR účastnit se vzdělávacích akcí v rozsahu 35 hodin ročně. V tomto příspěvku nechci hodnotit, jak jednotliví členové přistupovali k této profesní povinnosti v průběhu roku 1998 – každý z nás by měl posoudit, kolik nových poznatků ke své činnosti potřeboval a kolik skutečně získal.

Abychom členům podmínky KPV připomenuli, zveřejňujeme znovu plné znění směrnice KPV. Na stránkách Auditora navíc najdete vzor “evidenčního záznamu”, který bude sloužit jako podklad pro hodnocení o splnění povinnosti KPV každého auditora za rok 1998 v požadovaném rozsahu. Tento tiskopis otiskneme ještě jednou v posledním čísle Auditor, kdy bude jeho vyplnění aktuální.

Vzhledem k tomu, že i v letošním roce docházelo k tomu, že přihlášení účastníci neplatili za účast na seminářích, byli jsme nuceni zpřísnit podmínky přihlašování na jednotlivé akce. Za přihlášeného účastníka bude opět považován jenom ten, který zaplatí. Organizační zajištění seminářů je náročné (nájmy sálů, koordinace lektorů a počtu přihlášených) a platební nekázeň již není možné dále tolerovat. Počty pořádaných seminářů jsou vysoké a náklady značné.

Co se chystá nového?
 

V průběhu 1. čtvrtletí 1999 budou pokračovat jednodenní semináře, které jsou tématicky aktuální, případně budeme některé opakovat z důvodu značného zájmu v roce 1998. Konkrétní nabídka je zveřejněna rovněž v tomto čísle.

Velkým auditorským společnostem nabídneme zajištění vícedenních seminářů přímo na jejich pracovišti, čímž dojde k úspoře času a nákladů na cestovné apod. Stačí jen vznést požadavek, upřesnit téma, lektory a termíny, a Institut vzdělávání KA ČR akci zajistí dle dohody. Je pochopitelné, že tyto semináře bude možné započítat do výše uvedeného povinného limitu 35 hodin. Výčet nabídek budeme průběžné zveřejňovat na stránkách časopisu Auditor v průběhu příštího roku.

Pokud jde o vícedenní semináře, ty bychom chtěli rozdělit podle zájmů, resp. podle zaměření každého auditora. Došlo totiž k situacím, kdy se na semináři sešla “nesourodá skupina” různé vyspělosti. Méně průraznější a skromnější účastníci pak zůstávají v pozadí, a přestože je probírané téma zajímá, průběh diskuse směřuje k jinému okruhu problémů. Hledáme způsoby, jak tomuto problému čelit a uvítáme každý nápad, který by pomohl tuto situaci řešit. Rovněž uvítáme i náměty na tematické okruhy, popř. na místa konání seminářů. Z finančních a kapacitních důvodů jsme často nuceni plánovat na jednu akci větší počet účastníků, než by si speciální seminář zasluhoval.

V každém případě je nezbytné – a to již připomínám v časopise Auditor opakovaně – svoji vzdělávací činnost plánovat v dostatečném předstihu, aby bylo možné přihlášky koordinovat.

Za poměrně krátkou dobu existence Institutu vzdělávání KA ČR řady lektorů značně prořídly a noví se získávají velice obtížně. Stručně řečeno:nikdo nemá čas. V některých případech je velmi obtížné přizpůsobit se náročnému okruhu posluchačů, který navíc může být nesourodý. Uvítali bychom proto nové lektory z řad našich členů, kteří jsou velice často kvalitními odborníky.

Co se týče dosavadních lektorů, objevily se i kritické ohlasy. Hodnotit konkrétního lektora je ale velmi obtížné, protože jedna skupina ho kritizuje, ale jiná hodnotí jeho vystupování zcela opačně. Příčinou může být i stres, ve kterém žijí nejen členové naší profese, ale i všichni občané tohoto státu – pak stačí k eventuálnímu konfliktu opravdu jen krůček. Tímto však nechci omlouvat některé méně vydařené akce.

Připravujeme dále pořádání společných seminářů na aktuální témata ve spolupráci s významnými vzdělávacími institucemi z teorie a praxe. Chceme tak vyjít vstříc náročným posluchačům, jejich počet není v rámci jedné vzdělávací instituce dostačující k tomu, aby se akce mohla konat (je pod hranicí rentability). Propojení s jinými institucemi může finanční hledisko vylepšit a seminář se uskuteční. I tyto akce budou pochopitelně započítávány do KPV.

Pokud jde o místa konání seminářů, vnímáme připomínky, že většina akcí probíhá v Praze. U jednodenních seminářů je situace z hlediska eventuálního počtu regionálně přihlášených takřka neřešitelná. – s přihlédnutím k výše uvedeným finančním hlediskům. U vícedenních seminářů jsme zvolili tři varianty: Brno, Kouty u Ledče nad Sázavou a Prahu. Z dosavadních výsledků vyplývá, že tento systém zřejmě vyhovuje a hodlá v něm pokračovat.

Regionální akce lze pořádat formou tzv. klubových večerů.Největší účast zaznamenáváme v Brně, v Praze je naopak velmi nízká. Nově se tyto večery pořádají i v Ostravě. Opakovaně na stránkách časopisu vyzýváme členy k vyšší aktivitě na těchto večerech nejpotřebnější jsou organizátoři, kteří připraví téma klubového večera, zajišťují odbornou garanci a koordinují celý průběh akce (spolupráce s Institutem vzdělávání KA ČR je samozřejmá). Jedině tak lze dosáhnout toho, aby program byl aktuální, pro účastníky zajímavý a aby se vytvořil i prostor pro přiměřenou diskusi účastníků. Z trvale klesajícího zájmu o účast na klubových večerech v Praze (přes největší koncentraci auditorů) lze usuzovat, že právě zde chybí osoba, která by role organizátora ujala.

Na závěr již jen finanční podmínky. Při rostoucích nárocích na nájemné a celkovou režii je nemyslitelné, abychom nabízeli i nadále jednodenní semináře za sníženou senu 250 Kč. Upravit je třeba i poplatek za vícedenní semináře. Podle nových podmínek bude KA ČR přispívat v rámci KPV částkou 25% a zbývající 75 % si bude hradit účastník sám. Není to příjemná novinka, ale musíme si zvyknou na to, že investování času a peněz do vzdělávání je dlouhodobou investicí pro každého člen a komory. Poměrně nízký limit 35 hodin roční v rámci KPV je povinností, která je v rámci profesní etiky a odpovědnosti každého z nás neodmyslitelná.


Ing. Jiří Vrba
Předseda vzdělávacího výboru KA ČR

Autor článku

 

Články ze sekce: DANĚ