Nové BMW 5

01.07.2008 | , AUTO.CZ
STYL/auto


V Mnichově se pilně pracuje na nové genaraci řady 5, která by se měla stát nejen etalonem na poli jízdních vlastností, ale i na poli prodejů v prémiové třídě sedanů vyšší střední třídy.

Špionážní fotografie, pořízené při testování příští generace vozů řady 5 mnichovské automobilky BMW, nám dávají poměrně dobrou představu o tom, jak bude tento prémiový sedan vyšší střední třídy vypadat. Na finální podobu si ale ještě počkáme více než rok, nejspíše do automobilové výstavy ve Frankfurtu v příštím roce. Verze Touring, stejně jako vrcholná verze M5 by pak měly přijít poměrně brzy po premiéře sedanu. Co se týče „supersportu v obleku“, jak se modelu M5 někdy přezdívá, ten by podle zatím nepotvrzených informací měl disponovat novým desetiválcem o zdvihovém objemu 5,5 l.

Nové BMW řady 5 s interním kódovým označením F10 dostane jen nepatrně (přibližně o 2 centimetry) delší karoserii, rozvor se ale přitom má prodloužit o 10 centimetrů. Přední převis byl zkrácen na minimum a sportovně nízká kapota má takřka aristokratickou délku. Po designové stránce by výtvor designéra Adriana van Hooydonka měl být více uhlazený, než je tomu nyní a řada 5 by se tak v tomto ohledu měla více přiblížit vrcholné řadě 7. Ze zajímavé techniky, které bude mít tento vůz v zásobě vskutku hodně, jmenujme například novou víceprvkovou nápravu vpředu, osmistupňovou automatickou převodovka od firmy ZF, či systém Dynamic Performance Control, aktivně přerozdělující točivý moment na kola v zatáčce. Pokud by zájemcům nestačila nabídka špičkových benzinových a naftových motorů, mají mít mnichovští v záloze i hybridní verze.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: STYL/auto