Česká spořitelna snižuje sazby u hypoték o 40 basických bodů

21.08.2008 | , Česká spořitelna
Tiskové zprávy


Od pondělí 25. srpna 2008 snižuje Česká spořitelna úrokové sazby hypotečních úvěrů pro stávající i nové klienty o 0,4 %. Oblíbená pětiletá fixace tak například poklesne až na úroveň 5,19 %.

Důvodem je výrazné zlevnění ceny peněz na mezibankovním trhu. Pokles sazeb o 40 basických bodů se týká všech fixací.

„Jsme rádi, že nám situace na mezibankovním trhu umožnila snížit sazby, protože tak hypotéky budou opět dostupnější pro stávající i nové klienty,“ uvedl Martin Techman, ředitel úseku rozvoje obchodu České spořitelny. „Vedle férové ceny budeme i nadále zodpovědně přistupovat k poskytování úvěrů tak, aby řešení nebylo pro klienty z dlouhodobého hlediska nad jejich finanční možnosti,“ dodal Martin Techman.

Snížení ceny peněz na mezibankovním trhu je ovlivněno několika faktory. Především ekonomická data z eurozóny ukázala, že evropské ekonomiky zpomalují více, než investoři očekávali. Kvůli závislosti na vývozech do eurozóny se tak zhoršuje výhled pro českou ekonomiku. Druhým faktorem je posilování české koruny téměř o 20 %, na který v srpnu reagovala ČNB snížením úrokových sazeb o 25 basických bodů.

V průběhu posledního měsíce tak investoři na českém finančním trhu výrazně přehodnotili očekávání ohledně vývoje českých úrokových sazeb směrem dolů, což se projevilo na všech splatnostech výnosové křivky - například pětileté swapy poklesly v srpnu až o 35 bodů. To nám umožňuje přistoupit k plošnému snížení sazeb.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy