Jedenáct pojišťoven hodlá získat licenci na povinné ručení za auta

27.08.1999 | ,
Ručení


O desetimiliardový koláč obchodu s povinným pojištěním automobilů se utká nejméně jedenáct pojišťovacích ústavů. Tolik se jich totiž do 24.srpna ministerstvu financí přihlásilo a požá...

O desetimiliardový koláč obchodu s povinným pojištěním automobilů se utká nejméně jedenáct pojišťovacích ústavů. Tolik se jich totiž do 24.srpna ministerstvu financí přihlásilo a požádalo o licenci. V případě jejího získání budou moci nabízet povinné ručení pro příští rok už letos, padne totiž monopol České pojišťovny.
"Seznam uchazečů nemůžeme zveřejnit, řízení není u konce," řekl Miroslav Sýkora z ministerstva financí. Podle dostupných informací jsou mezi žadateli například Allianz, Česká pojišťovna, ČS-Živnostenská, Generali a IPB Pojišťovna. Ministerstvo financí má na vyřízení žádosti tři měsíce, takže první licence by měla být vydána nejpozději desátého listopadu. "Může to být ale dříve," říká Miroslav Sýkora. Ihned po vydání oprávnění mohou pojišťovny povinné ručení nabízet, takže lze očekávat smršť nejrůznějších reklamních akcí. Jaká překvapení připravují, zatím zůstává většinou tajemstvím. "Máme řadu nejrůznějších věcí, ale nemůžeme odkrýt karty před konkurencí," tvrdí Marcela Slepánková z Generali. O něco sdílnější byla Jaroslava Fašková z Allianz: "Spustíme masivní reklamní kampaň, ale žádnou soutěž či něco podobného nepřipravujeme.
" Povinně smluvní pojištění automobilů představuje sumu téměř deseti miliard korun. To je lákavé sousto a dobrý obchod- loni bylo na pojistném vybráno 9,6 miliardy korun a na škodách vyplaceno pouze 6,2 miliardy korun. "Lukrativnost produktu ovšem není tak jednoznačná," říká Michal Urban z České pojišťovny. "Majitelé licence se budou držet spodní hranice státem stanoveného rozmezí," předpokládá. Spodní hranice rozpětí je přitom stanovena přesně na úrovni letošních sazeb. Podle Urbana se tak sice pravděpodobně nezvýší sazby, ovšem hrozí riziko, že rentabilita u některých kategorií vozidel bude horší. Vybrané pojistné totiž nebude postačovat k výplatě škod a tvorbě rezerv.

Autor článku