Pojišťovny budou muset denně uzavřít až 70 tisíc smluv na povinné ručení

12.10.1999 | ,
Ručení


Ministerstvo financí slibuje, že první licence na povinné ručení udělí pojišťovnám v poloviněříjna. Ty pak budou muset uzavřít do konce roku přibližně 5 miliónů smluv, tedy asi 70 tisíc smluvdenně....

Ministerstvo financí slibuje, že první licence na povinné ručení udělí pojišťovnám v poloviněříjna. Ty pak budou muset uzavřít do konce roku přibližně 5 miliónů smluv, tedy asi 70 tisíc smluvdenně.

Motoristům hrozí, že podepisovat smlouvy na povinné ručení budou dokonce i na Silvestra. nepojištěné totiž čekápodle novely zákona o povinném ručení pokuta dvacet tisíc korun nebo odebrání řidičského průkazu na rok.

"To je hezké, že víme jaké sankce nás čekají, ale nevíme, s jakou pojišťovnou můžeme smlouvu uzavřít. U Česképojišťovny mi sdělili, že zatím nevědí, zda dostanou licenci a stejně jsem pochodil i u hasičské pojišťovny," sdělilPrávu například Oldřich Václavík z Frýdku-Místku. Na otázku, proč přidělení licencí na povinné ručení trvátak dlouho, zástupci Ministerstva financí odpověděli, že důvodem je pečlivé zkoumání jednotlivých žádostí,protože státní dozor nehodlá připustit novou pojišťovnu Morava, která zkrachovala.

Samotné pojišťovny, kterých se o licenci přihlásilo 13, se již na vstup do povinného ručení intenzivněpřipravují. Zveřejnit své podmínky a informovat klienty však až do vydání licence nemohou.

Například Česká pojišťovna, která až do letošního roku poskytovala toto pojištění ze zákona, žádá rovněž olicenci a už v létě vydala klientské karty, aby řidiče příjemně naladila. Také pojišťovny Allianz a Generalijsou již na nabídku povinného ručení připraveny čekají na vydání licence.

Novela zákona určuje, že minimální částky pojistného budou v příštím roce odpovídat současné výšipojistného a v dalších třech letech se budou zvyšovat jen o statisticky doloženou inflaci. Maximální pojistnéby mělo být vyšší než minimální nejvíce o 30 procent. Například za Škodu Favorit tak řidiči zaplatíminimálně 2124 korun, maximálně 2761 korun.

Zdroj: Právo z 9. 10. 1999

Autor článku