Mertlík: U povinného ručení hrozí kritická situace

30.11.1999 | ,
Ručení


Majitelé vozidel by si měli conejrychleji uvědomit, že musejí do konce roku uzavřít pojištěníodpovědnosti z provozu motorového vozidla (povinné ručení). Početsjednaných smluv je stále nízký. Pokud se ...

Majitelé vozidel by si měli conejrychleji uvědomit, že musejí do konce roku uzavřít pojištěníodpovědnosti z provozu motorového vozidla (povinné ručení). Početsjednaných smluv je stále nízký. Pokud se tato situace vnejbližších dnech nezmění, hrozí, že v posledních dnech letošníhoroku nastane kritická situace, uvedli dnes pro ČTK v prohlášeníministr financí Pavel Mertlík a prezident České asociacepojišťoven Vladimír Mráz.

Počet smluv se blíží k jednomu miliónu, zatímco Policejníprezídium Policie ČR evidovalo na konci roku 1998 přes 5,3miliónu vozidel. Bez víkendů a svátků připadá na každý den dokonce roku téměř 200.000 smluv.

Pojišťovny jsou připraveny prodloužit pracovní dobu, alenelze zaručit, že toto opatření bude ke zvládnutí situace stačitv případě, že se postoj motoristů brzy nezmění. Jestliže bude někdo provozovat vozidlo bez pojištění, dopustíse přestupku a správní orgán mu může uložit pokutu až 20.000 Kč azákaz řízení až na jeden rok.

Nový zákon o povinném ručení je účinný od 30. června. Zrušilmonopol České pojišťovny na poskytování produktu a motoristůmukládá, aby ještě letos uzavřeli novou smlouvu s některou z dosud11 oprávněných pojišťoven, jinak se vystaví nebezpečí sankce. Olicenci žádá ještě pojišťovna Zürich.

Zdroj: ČTK

Autor článku