Co týden dal?

19.09.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Svět je asi na počátku finanční krize. Krach amerických investičních bank odstartoval sérii strmých propadů na světových burzách. V závěru týdne se stáváme svědky výrazného oživení světových kapitálových trhů v reakci na zprávu o pomoci vlády USA se špatnými dluhy bank. Více v našem pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Srpnová válka v Gruzii nijak podstatně nezmění reformní hospodářskou politiku Ruska, řekl ruský prezident Dmitrij Medveděv. Rusko podle Medveděva i nadále chce vstoupit do Světové obchodní organizace (WTO), avšak za přijatelných podmínek. Varoval také Západ před případnými sankcemi proti Rusku.
  • Akciové burzy v Evropě začaly obchodování v úvodu týdne poklesem o více než tři procenta. Trhy tak reagovaly na prohlubující se otřesy ve finančním sektoru, kde vyhlásila bankrot přední americká investiční banka Lehman Brothers.
  • Německý výrobce sportovních vozů Porsche zvýšil svůj podíl v největší evropské automobilce Volkswagen na více než 35 procent z předchozích 31 procent. Oznámila to firma s tím, že tak získala nad Volkswagenem faktickou kontrolu. Součástí VW je rovněž česká Škoda Auto.
  • Ruský akciový trh MICEX po pondělním bankrotu americké investiční banky Lehman Brothers klesl pod 1000 bodů, kde nebyl dva roky. Mezibankovní peněžní sazby přitom vyskočily nejvýše od poloviny roku 2004.
  • Americká Sněmovna reprezentantů schválila návrh zákona, který zpřístupní většinu pobřežních vod kolem USA těžbě ropy. Znamená to, že ropa se začne opět těžit ve vodách Atlantiku i Pacifiku, ale jen v tom případě, že s tím bude souhlasit ten americký stát, u jehož břehů se má s těžbou začít.
  • Míra nezaměstnanosti na Slovensku se v srpnu snížila na nové rekordní minimum 7,36 procenta z červencových 7,47 procenta. V porovnání s loňským srpnem byla nezaměstnanost nižší o 0,83 procentního bodu.
  • Americká investiční banka Morgan Stanley, jejíž akcie ve středu v obavách o přežití firmy prudce klesly, vedla předběžná jednání o svém převzetí s bankovní skupinou Wachovia Corp. Agentuře Reuters to sdělil zdroj informovaný o situaci, podle něhož jedná banka i s dalšími možnými zájemci. Podle televize CNBC Morgan Stanley jednala i s čínským konglomerátem CITIC.
  • Americké akcie se ve středu propadly na tříleté minimum, protože vládní záchrana největší americké pojišťovny American International Group (AIG) nedokázala zmírnit krizi na světových finančních trzích.
  • Akcie amerických korporací šly v závěru čtvrtečního obchodování výrazně nahoru. Investoři přivítali zprávu, že by federální vláda Spojených států mohla vytvořit organizaci, na níž by se převedly špatné dluhy bank. Zpráva ale také zmírnila zájem investorů o jisté investice jako vládní dluhopisy, po nichž byla poptávka po celý den.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Pojistěte si své bydlení!

Hledáte pro váš byt vhodné pojištění domácnosti s pojistnou částkou až 700.000 Kč, dobrou cenou a se spoluúčastí pouze 500 Kč? Nabízíme DOMOV+ od ČSOB Pojišťovny s širokým rozsahem pojištění: požár, výbuch, úder blesku, vichřice, krupobití, pád stromů nebo stožárů, tíha sněhu a další rizika. To vše v našem Prodejním centru se slevou 18 % na pojistném a dalším snížením pojistného o 5 % za každý rok bez pojistné událost, maximálně o 20 % (za 4 roky).

 

Posledních 7 dní doma

  • Podle předsedy Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla zveřejní vláda termín přechodu Česka na společnou evropskou měnu ještě do konce letošního roku. Pokud se podaří dotáhnout základní reformy do konce tohoto roku, je zvládnutelný termín od 1. ledna 2012, realistický termín je o rok později, řekl na zahájení brněnských strojírenských veletrhů Míl.
  • Státní dluh České republiky vzrostl ke konci června na 933,3 miliardy korun z 860,1 miliardy korun na konci března. Ministerstvo financí tak potvrdilo své údaje o státním dluhu z počátku července. Na každého Čecha připadá dluh téměř 90.000 korun. Za celý loňský rok stoupl státní dluh přibližně o 90 miliard korun.
  • Stavební spořitelny půjčily lidem na bydlení letos do konce srpna přes 51 miliard korun, což je v meziročním srovnání nárůst o téměř 15,5 procenta. Vyplývá to ze statistik jednotlivých spořitelen. Nárůst objemu úvěrů ovšem postupně klesá. V předchozích měsících spořitelny zaznamenávaly více než 20 procentní nárůsty obchodů.
  • Mimoburzovní organizátor obchodů s cennými papíry RM-Systém bude od počátku prosince burzou. RM-Systém se musí stát burzou kvůli změně legislativy týkající se kapitálového trhu. Drobní a střední investoři změnu takřka nepocítí a i nadále budou moci například využívat síť desítek obchodních míst k podávání pokynů k prodeji nebo nákupu cenných papírů.
  • V Česku nyní chybí podle odhadů Svazu průmyslu a dopravy přibližně 300.000 kvalifikovaných pracovníků. Oficiální statistiky hovoří o 150.000 volných místech. Podle svazu v nich ale nejsou započteny všechny požadavky firem. Nedostatek hlásí společnosti ze stavebnictví, strojírenství, dopravy i dalších oborů. V ČR je přitom nyní asi 300.000 nezaměstnaných.
  • Klienti českých bank se nemusejí kvůli současné globální finanční krizi obávat o své vklady, ujišťovali v uplynulém týdnu zástupci bank působících na tuzemském trhu. I podle názoru analytiků je český bankovní sektor ve zcela jiné situaci než americké finanční ústavy, protože se zaměřuje na poskytování služeb občanům, nikoli na obchodování s cennými papíry.
  • Současná finanční krize ve světě se již negativně dotkla také některých tuzemských výrobců a zejména exportérů. Podle zástupců podnikatelů oslovených ČTK finanční krize způsobuje menší dostupnost finančních zdrojů a přináší zdražování. Dopad krize umocněný posilující českou měnou zatím podle nich nelze odhadnout.
  • Pražská burza byla v pátek dopoledne nejvýkonnějším akciovým trhem ve střední Evropě. V reakci na silný vzestup zámořských a následně i evropských burz rostl hlavní index trhu PX kolem 11:30 o mohutných 7,89 procenta na 1270,9 bodu. Z jednotlivých emisí byly nejúspěšnější akcie developera Orco, které přidaly 26,3 procenta na 425,5 koruny.
  • Ceny benzinu i nafty se vrátily k poklesu. V uplynulém týdnu nejvíce zlevnila motorová nafta, a to průměrně o 24 haléřů na 32,76 koruny za litr. Cena benzinu Natural 95 klesla o 12 haléřů na 31,19 koruny za litr.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz Co říkáte na zhodnocení penzijního připojištění?

Zatímco zájem o penzijní připojištění stále roste, zhodnocení připisované účastníkům jednotlivými penzijními fondy bylo loni vesměs velmi nízké. Podle posledních údajů by výsledky penzijních fondů měly být letos ještě horší. Už loni většina penzijních fondů prohrála boj s inflací, která je letos více než dvojnásobná. Co si myslíte o uvedených skutečnostech? Je penzijní připojištění stále výhodné, máte tento produkt sjednán?



Posledních 7 dní na našem serveru

  • Náš portál pro vás ve spolupráci se společností Colosseum a.s. připravil sérii článků, které se budou zabývat různými komoditami. Aktuální článek ze Seriálu o komoditách se jmenuje Ropa - nejdůležitější komodita současnosti a jak už název napovídá, dozvíte se v něm spoustu nejen investičních zajímavostí o černém zlatě, které hýbe světovou ekonomikou.
  • Pokud nevíte, jaká je nabídka běžných účtů na českém bankovním trhu, připravili jsme pro vás jejich aktuální přehled. Navíc jsme nachystali zcela nový pohled na detail každého účtu, kde od této chvíle najdete např. i údaje o platbách do zahraničí. Všechny parametry jsou přehledně rozčleněny podle kategorií pro váš maximální komfort.

 

Fintriky

Stát podporuje ty, kteří investují do svého bydlení, různými formami. Detailní pohled na tuto problematiku vám přinášejí naše aktuální fintriky. V uplynulém týdnu jste si mohli přečíst tyto zajímavé články na dané téma: Je státní podpora bydlení dostatečná?, Co zbylo ze státní podpory na bydlení a Žadatelé o hypotéku pozor! Stát vám možná pomůže se splácením!


Anketa

Stát možná začne příští rok opět poskytovat úrokové dotace k hypotékám. Průměrná úroková sazba hypoték totiž asi přesáhne hranici 5 %. Co si o této podpoře mladým rodinám myslíte jsme se vás ptali v minulém týdnu a výsledky ankety jsou následující.

  • Souhlasím s ní, stát by měl mladé rodiny podporovat - 68 %
  • Nesouhlasím, bude to znamenat další zatížení státního rozpočtu - 32 %

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU