Výbor podpořil zákon o vydání státních dluhopisů na rok 1998

23.06.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Sněmovní rozpočtový výbor dnes dolní parlamentní komoře doporučil další projednávání vládního návrhu zákona na vydání státních dluhopisů pro krytí schodku státního rozpočtu 29,3 miliardy korun za loňský rok. Zákonodárci plénu doporučili, aby do budoucna bylo každé zvýšení státního dluhu a způsob jeho úmoru stanoveny zákonem o státním rozpočtu.
S neúspěchem se setkal návrh místopředsedy výboru za ODA Martina Kocourka. S odvoláním na předložený vládní návrh, který netradičně zrušil patnáctiletou lhůtu pro splácení státních dluhopisů, poslance vyzval, aby vlády s každou žádostí o zvýšení státního dluhu předkládala automaticky i splátkový kalendář.
Vládní návrh zákona o vydání státních dluhopisů se stal na červnové schůzi předmětem značné poslanecké polemiky. Pravicoví poslanci v čele s Kocourkem vládu obvinili, že zrušením patnáctileté lhůty na splácení dluhopisů usilují pouze o splácení úroků a ne jistiny dluhu. "Vláda tedy se splácením dluhu vůbec nepočítá," řekl tehdy Kocourek.
Do doby platnosti zákona o dluhopisech je schodek pokladního výsledku financován emisemi státních pokladničních poukázek. Schválením navrhovaného zákona Poslanecká sněmovna uzná pokladní schodek minulého roku dlouhodobým státním dluhem. Jeho výše naroste o tuto částku a dosáhne 194,7 miliardy korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU