Restrukturalizaci podniků musí předcházet jasné vlastnické vztahy

25.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


"Desetileté pseudopodnikání v ČR je založeno na špatné technologii převodu majetku ze státu do rukou vlastníků," uvedl pro HN Milan Vytlačil, ředitel Institutu průmyslového inženýrství a odborný garant IV

"Desetileté pseudopodnikání v ČR je založeno na špatné technologii převodu majetku ze státu do rukou vlastníků," uvedl pro HN Milan Vytlačil, ředitel Institutu průmyslového inženýrství a odborný garant IV.

"Desetileté pseudopodnikání v ČR je založeno na špatné technologii převodu majetku ze státu do rukou vlastníků," uvedl pro HN Milan Vytlačil, ředitel Institutu průmyslového inženýrství a odborný garant IV. národního fóra o produktivitě, které se minulý týden konalo ve Zlíně.

Podle jeho slov přineslo především shodu v tom, že restrukturalizace je možná, až když má firma reálného vlastníka. Její podmínkou jsou transparentní a jednoznačné vlastnické vztahy a reálný podnikatelský záměr. Podle Vytlačila byla kupónová privatizace neproduktivní a vlastnické vztahy jsou na velice nízké kvalitativní úrovni. Podniková sféra promarnila téměř deset let, kdy měla inovovat výrobní systémy, výrobky a obchodní řetězce, což je podmínkou existence v globálním prostředí. Dá

le uvedl, že pouze třetina podniků je nyní konkurenceschopná a pokusy s revitalizací řízenou státem představují pokračování předchozího vývoje, kdy se vše točí stále dokola.

Zdroj: HN z 25. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU