Zeman: Zvýšení příjmů rozpočtu v roce 2000 je realistické

10.09.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Premiér Miloš Zeman má za realistické plánované zvýšení příjmů státního rozpočtu v příštím roce. Zvýšení přílivu peněz do státní pokladny podle něj nebude výrazné a má jej být dosaženo zásluhou razantnějšího vybírání daní a mírného růstu HDP.

"Zvýšení rozpočtových příjmů nebude nijak dramatické a má být dosaženo jednak mírným zlepšením odhadu hospodářského růstu v příštím roce, jenž je podpořen i některými signály o hospodářském oživení v současné době, ale zejména zvýšením daňové výtěžnosti. Razantnější vybírání daní bude daleko důležitějším zdrojem příjmů rozpočtu," řekl včera na tiskové konferenci v Přerově Zeman.

Dodal, že zatímco dosavadní odhady růstu HDP v příštím roce se pohybují mezi jedním až dvěma procenty, vláda v návrhu rozpočtu na příští rok počítá s jednoprocentním zvýšením HDP. "Jsme velmi opatrní, realističtí, střízliví, možná až příliš úzkostliví, protože například Mezinárodní měnový fond už odhaduje dvouprocentní tempo růstu v příštím roce," uvedl Zeman.

Vláda ve středu rozhodla zachovat schodek státního rozpočtu na rok 2000 ve výši 39,8 miliardy korun, proti původnímu návrhu ministerstva financí však plánuje zvýšit příjmy i výdaje.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU