Pravice chce rozpočet vládě vrátit

20.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Naděje, že menšinový kabinet obhájí v prvním čtení svůj návrh státních financí na rok 2000 zůstává malá

Naděje, že menšinový kabinet obhájí v prvním čtení svůj návrh státních financí na rok 2000 zůstává malá. Zástupci ODS, Unie svobody a lidovců včera v parlamentní rozpravě napadli základní rozpočtové parametry a vyzvali k přepracování celé předlohy.

Naděje, že menšinový kabinet obhájí v prvním čtení svůj návrh státních financí na rok 2000 zůstává malá. Zástupci ODS, Unie svobody a lidovců včera v parlamentní rozpravě napadli základní rozpočtové parametry a vyzvali k přepracování celé předlohy. Hlavním nedostatkem podle nich je neúměrná výše mandatorních výdajů a především neochota k jejich snižování.

Místopředseda vlády Vladimír Špidla tvrdí, že tlak pravice je útokem na výši důchodů a sociálních dávek, rychlá redukce těchto výdajů je nemožná a vedla by k chaosu. Komunisté přes velké výhrady rozpočet při dnešním hlasování asi podpoří, avšak i s jejich pomocí má sociální demokracie ve dvousetčlenné dolní komoře zaručeno jen 98 hlasů. Premiér Miloš Zeman dopředu varoval před zabrzděním začínajícího vzestupu hospodářství.

Pravice nehodlá tolerovat, aby rozpočet počítal s příjmy z privatizace a naopak neobsahoval prostředky ke krytí ztráty konsolidační banky. Občanská demokratická strana navíc požaduje výrazné snížení téměř 40miliardového deficitu. Zásadní nesouhlas vyvolávají i údajně nadhodnocené příjmy. Šéf sněmovního rozpočtového výboru Vlastimil Tlustý prohlásil, že předložená bilance příjmů a výdajů je nerealistická a schodek celé soustavy veřejných financí snadno může překročit

limity doporučované mezinárodními institucemi. Jeho stranický kolega Martin Kocourek odhaduje, že návrh vlády v sobě ve skutečnosti skrývá deficit ve výši 73 miliard korun.

Premiér Zeman připomněl, že základní ukazatele letošního rozpočtu se daří plnit, přebytkem asi skončí místní rozpočty a hospodářství se začíná zlepšovat.

Podle ministra financí Pavla Mertlíka je rozpočet na hranici mezi fiskální neutralitou a mírnými prorůstovými impulsy. Běžné výdaje jsou maximálně úsporné, jen na úrovni 90 procent letošního stavu. Masívnější fiskální expanze, která by podle Mertlíka byla přirozená, není možná, protože by na ni velké a netransformované podniky nedokázaly reagovat. Připustil, že ekonomické výsledky jsou horší, než ČSSD předpokládala v době, kdy přebíra

la vládu - v příštím roce by však přírůstek HDP mohl představovat 1,4 procenta.

Karel Kühnl (US) varoval před pokračováním "bankovního a hospodářského socialismu". Odmítl také záměr ČSSD přesunout rozpočtové výdaje do neprůhledných a Parlamentem obtížně kontrolovatelných fondů. Současně vyzval kabinet k demisi. Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) odmítl jako velice riskantní transfer prostředků z FNM do vládních výdajů ve výši kolem 13 miliard a dodal, že tuto operaci lze nazvat tunelováním fondu. Vládě podle něj

chybí vůle a odvaha k ukončení cesty vedoucí k dluhové pasti.

Miloslav Ransdorf (KSČM) se domnívá, že většina problémů, s nimiž se potýká Zemanův kabinet, vznikla již dříve. Rozpočet je však založen na nadměrném optimismu - vláda přeceňuje vzestup a zlehčuje problém nezaměstnanosti, který je cenou za snížení inflace a vnější nerovnováhy. Politické důvody však převažují, a proto komunisté návrh státních financí pravděpodobně podpoří.

Zdroj: HN z 20. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU