Mertlík příští týden předloží vládě zásady nového návrhu rozpočtu

22.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Již příští týden hodlá předložit vládě zásady pro sestavení nového návrhu rozpočtu na rok 2000 ministr financí a místopředseda kabinetu Pavel Mertlík

Již příští týden hodlá předložit vládě zásady pro sestavení nového návrhu rozpočtu na rok 2000 ministr financí a místopředseda kabinetu Pavel Mertlík.

Již příští týden hodlá předložit vládě zásady pro sestavení nového návrhu rozpočtu na rok 2000 ministr financí a místopředseda kabinetu Pavel Mertlík. "Teprve až na základě vládou schváleného zadání Ministerstvo financí navrhne novou verzi rozpočtu," uvedl včera ministr.

Poslanecká sněmovna ve středu neschválila vládní návrh rozpočtu s celkovými příjmy 594 miliard korun, výdaji 633,8 miliardy a schodkem 39,8 miliardy korun. Zároveň vládě doporučila, aby do nově připravovaného rozpočtu nezahrnovala příjmy z privatizace, ale naopak do bilance započítala očekávanou zhruba dvacetimiliardovou ztrátu Konsolidační banky (KoB).

Mertlík je ochotný diskutovat o zařazení příjmů z privatizace, chce nadále počítat minimálně s pěti miliardami z prodeje ČSOB, které jsou výnosem MF, nikoli Fondu národního majetku. Naopak zahrnovat do rozpočtu očekávanou ztrátu KoB, která nemusí být definitivní, by podle něj bylo nezodpovědné.

Poslanci vládě rovněž doporučili, aby část předpokládaných vyšších příjmů, které kabinet plánuje na základě účinnosti novely daňových odpisů a nových odhadů růstu hrubého domácího produktu, použila ke snížení rozpočtového deficitu.

"Dovedu si představit snížení schodku přibližně v rozsahu 2,5 miliardy korun," řekl Mertlík s tím, že stále považuje za rozumné, aby se dodatečné daňové příjmy použily na rozvojové programy. "Další možností je i snížení výdajů o miliardovou rezervu na náklady spojené s přibližováním se Evropské unii," dodal.

Mertlík očekává, že rozpočet na příští rok by mohla sněmovna definitivně schválit zhruba v lednu, "možná" začátkem února. ČR se tak s největší pravděpodobností nevyhne rozpočtovému provizóriu, což je stav, kdy neexistuje schválený rozpočet a hospodaření státu se tedy řídí neschváleným vládním návrhem. Vláda měla vypracovat nový návrh rozpočtu a předložit ho P

oslanecké sněmovně do 30 dnů od zamítnutí první verze.

Zdroj: HN z 22. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU