Díl VI.: Večerníčkovi vybavují domácnost

16.12.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Večerníčkovi mnoho úspor nemají, ale hodlají si byt zařídit i za cenu, že by si na to měli půjčit. Celou domácnost chtějí zařizovat postupně, ale velkou část zařízení budou pořizovat již nyní, aby jejich domácnost mohla bezproblémově fungovat...

Rodina: Muž 26 let, žena 25 let, momentálně na mateřské dovolené, mají dítě mladší než jeden rok. Bydlí v dvougeneračním domě s rodiči.
Mnoho úspor nemají, ale hodlají si byt zařídit i za cenu, že by si na to měli půjčit. Uvažují o koupi spotřební elektroniky a jiného zařízení na splátky. Celou domácnost chtějí zařizovat postupně, ale  velkou část zařízení budou pořizovat již nyní, aby jejich domácnost mohla bezproblémově fungovat. Rychlé a výhodné zařízení je tedy prioritou číslo jedna. Dalším přáním je mít určitou rezervu finančních prostředků k dispozici k menším nečekaným výdajům, protože žijí téměř od výplaty k výplatě...

Nákup zboží na splátky

Voříškovi se rozhodli nakoupit si zařízení jako je pračka, lednička, sporák a televize. Ostatní spotřebiče si pořídí později během několika let. Při nákupu na splátky se rozhodli využít nákup pomocí kreditních úvěrových karet. Je to velice pohodlné a ušetří to spoustu času.

Pro zřízení úvěrové kreditní karty (Aura, O.K., Maxim apod.) je nejdůležitější obstarat ze zaměstnání pana Voříška potvrzení o příjmu. Což je jednoduchá záležitost, pan Voříšek vydělává 20 tis. čistého. Je v zaměstnání teprve krátce, ale 3 měsíce trvání zaměstnání  leasingovým společnostem vyhovuje.

Dalším kritériem, které může znemožnit nákup na splátky je účast na černých listinách neplatičů, které finanční ústavy vedou v evidenci a některé společnosti mají tyto databáze propojené. Voříškovi ale všechny své úvěry a půjčky vždy platili, nikdy nebyly v nepovolených debetech na svých bankovních účtech a nikdy nic nedlužili státním orgánům.
Jediným problémem by mohla být výše poskytnutého úvěru. Může se stát, že Voříškovým společnost půjčí na pračku a ledničku a na další spotřebiče již prostor nebude. Pokud by taková situace nastala, mají možnost zapůjčit určitou částku od rodičů.

Rezerva na účtu

Rezerva na účtu je důležitá pro každou domácnost, nejen pro rodinu Voříškových. Na běžném účtu by měla průměrná rodina mít asi 1,5 násobek svého průměrného měsíčního příjmu.
Voříškovi mají na svém účtu 20 000 Kč. Rozhodli se zažádat o možnost čerpání do mínusu do 10 000 Kč. Budou tak mít k dispozici na běžném účtu kdykoliv 30 tisíc Kč. Čerpání do mínusu, tedy kontokorentní úvěr
 je samozřejmě úročen, ale při krátkodobých odchylkách mezi čerpáním a splacením se dá výhodně využívat. Voříškovi jej chtějí využít hlavně při časovém překlenutí  některých plateb.

Shrnutí

Splátkový prodej - nákup na splátky je u nás oblíbeným produktem již několik let. Ve splátkovém prodeji existují menší rozdíly. Při volbě leasingové společnosti klaďte důraz na úrokovou sazbu (bývá zveřejňována v % za měsíc). Velmi důležité jsou také poplatky za vedení úvěrového účtu. Pokud si kupujete na splátky první věc, tak se může stát, že nákup je výhodnější, než opětovné využití úvěru a další nákup. Splátkový prodej je výhodný, ale jen jako krátkodobá záležitost.

Kontokorentní úvěr - často tvoří doplňkovou složku u běžného bankovního účtu. Úroky se pohybují nad úrokovými sazbami hypoték, ale existují i dražší půjčky. Většinou platí pravidlo - čím rychleji a snadněji je úvěr vyřízen, tím vyšší je přeplacení půjčené částky.

Největší výhodou kontokorentu je možnost čerpání určité částky při opožděné mzdě či časovém nesouladu mezi příjmy a výdaji rodiny.

Více informací o splátkovém prodeji najdete v sekci Leasing.

Autor článku

Eva Šobáňová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ