Britská vláda hodlá podporovat inovace v malých podnicích

02.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Daňovými úlevami chce britská labouristická vláda zvýšit inovace v malých a středních podnicích

Daňovými úlevami chce britská labouristická vláda zvýšit inovace v malých a středních podnicích. Jak včera prohlásil ministr financí Gordon Brown, rostoucí firmy budou moci až deseti svým klíčovým zaměstnancům poskytnout opce na nákup akcií, a to do výše 100 tisíc liber, z nichž nebude placena daň z příjmu.

Toto opatření, jak ministr vysvětlil, by mělo upřít pozornost na zlepšení produktivity. Na konferenci Konfederace britského průmyslu podtrhl, že nebude-li britská ekonomika tvořivější, inovativnější a podnikavější a nezvýší-li se produktivita, otevřená konkurence a kvalifikace, zaostane za ostatními zeměmi.

"Nová ekonomika potřebuje více konkurence, více podnikavosti, více pružnosti a více dlouhodobých investic," řekl Gordon Brown.

Jak píše agentura Reuters, ohlášené daňové úlevy zřejmě vyprovokují nepřátelské reakce odborů, které již delší dobu žádají ministra financí, aby věnoval více energie mobilizaci veřejných financí na potřeby školství a zdravotnictví spíše než na podporu podnikové sféry. Gordon Brown naopak zdůraznil, že veřejné výdaje vláda naopak velmi omezí, a to ve snaze udržet nízkou inflaci.

Zdroj: HN z 2. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU