Antimonopolní úřad: Sazby neurčuje kartel

03.11.1999 | ,
Domovská stránka


Správní řízení s Českou asociací pojišťoven (ČAP) z důvodů podezření na kartelovou dohodu zastavil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)

Správní řízení s Českou asociací pojišťoven (ČAP) z důvodů podezření na kartelovou dohodu zastavil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Téměř shodné sazby pojistného za odpovědnost z provozu vozidla u jednotlivých firem, sdružených v ČAP, tedy nejsou nedovolené a protisoutěžní. "Při výpočtu sazeb volily pojišťovny vlastní postupy, které úřadu také doložily," uvedl včera mluvčí antimonopolního úřadu Jaromír Blažke. Důvodem k zahájení správního řízení v září byl podle něj do

pis prezídia ČAP vybraným členským pojišťovnám. V něm ČAP konstatuje, že dostačující pojistné pro rok 2000 u všech kategorií vozidel by mělo být na úrovni 112 % letos platných sazeb.

Dopis odeslala ČAP 17 pojišťovnám, z nichž čtyři o přidělení licence na povinné ručení nepožádaly. Pouze jedna použila údaje z dopisu ke tvorbě obchodních plánů, zjistil ÚOHS. Navrhovaná minimální úroveň pojistného zůstala rovněž podle šetření úřadu uvnitř intervalu zákonných hodnot. "Pojišťovny využily prakticky c

elého rozpětí," dodal Blažke.

Ministerstvo financí (MF) soutěžnímu úřadu potvrdilo, že stanovení minima pojistného na úrovni 112 % letošních sazeb je velmi optimistický předpoklad vývoje. Doporučení rovněž nelze podle MF považovat za omezení samostatného rozhodování členských podniků. "Navrženou metodiku označilo MF za přínos ke kalkulaci daného pojistného," uzavřel Blažke.

Nový zákon o povinném ručení je účinný od 30. června. Zrušil monopol České pojišťovny na poskytování produktu a motoristům ukládá, aby do konce roku uzavřeli novou smlouvu s některou z dosud 11 oprávněných pojišťoven.

I když Česká pojišťovna novým zákonem po změně zákona o pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla ztratila od roku 2000 výlučné privilegium zajišťovat povinné ručení všem motoristům v ČR, její preference stoupají. Podle výsledků omnibusového šetření společnosti Sofres-Factum by si Českou pojišťovnu pro povinné ručení zvolilo téměř 60 % respondentů.

Zdroj: HN z 3. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka