O členské schůzi 1.DZO uvažuje správce až po účetních závěrkách

16.11.1999 | ,
Domovská stránka


O svolání schůze členů 1. Družstevní záložny Ostrava (1.DZO) bude nucený správce uvažovat až po zpracování mimořádných účetních závěrek v záložně a jejích dceřiných společnostech k 4. listopadu, kdy Úřad pro dohled nad družstevními záložnami uvalil na 1.DZO nucenou správu. Vyplývá to z informací, které včera ČTK poskytl zástupce nuceného správce Karel Pánek.

"Správce nebude svolávat členskou schůzi do té doby, dokud nebude zpracována mimořádná účetní závěrka 1.DZO a dcer, vnuček, případně pravnuček kampeličky, včetně nezávislého auditu," řekl Pánek.

Omezení činnosti záložny na dalších 60 dní Pánek zdůvodnil nedostatečnou likviditou nejen v záložně, ale také v dceřiných společnostech, včetně Družstevního holdingu.

"Když došlo k zablokování všech účtů a výplat z pokladen v záložně, zůstalo tam 62 miliónů korun," prohlásil. Termínované vklady splatné v listopadu činí 583 miliónů korun, přičemž od 1. do 4. listopadu kampelička vyplatila zhruba 70 miliónů korun. Poté na 1.DZO uvalil Úřad pro dohled nad družstevními záložnami nucenou správu. "Z celkových požadavků na listopad tak je zhruba 513 miliónů korun nevyřízených," upozornil zástupce nuceného správce a dodal, že současný stav závazků výrazně převyšuje pohledávky záložny.

Záložna má tři dceřiné společnosti, mezi kterými dominuje a. s. Družstevní holding, pod kterým údajně figuruje 13 dalších společností, tedy vnuček 1.DZO, a dokonce dvě pravnučky této záložny. "Těch pravnuček je zřejmě podstatně víc. Otázka je, jaká tam je dosud kapitálová účast, nebo vlastnický podíl. Tohle všechno se dohledává a doufám, že alespoň koncem týdne to budeme mít k dispozici," uzavřel Pánek.

1. Družstevní záložna Ostrava je největší družstevní záložnou v ČR s celkovým objemem vkladů 3,4 miliardy korun. Družstvo má 25.000 členů a 50 poboček.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka