Telekomunikační firmy jsou připraveny na problém roku 2000

17.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Žádné zásadní problémy by neměly potkat při přechodu na rok 2000 české telekomunikační firmy

Žádné zásadní problémy by neměly potkat při přechodu na rok 2000 české telekomunikační firmy. Pracovní skupina Českého telekomunikačního úřadu přesto připravila krizový plán, sdělil na včerejší tiskové konferenci jeho vrchní ředitel David Stádník.

Zvýšená pozornost je podle jeho slov nezbytná zejména v oblastech úmyslně šířených virů a vysokého zatížení sítě na přelomu roku. "To sice nesouvisí přímo s problémem roku 2000, nicméně musíme předpokládat, že na Silvestra bude volat ještě více lidí než v jiných letech," uvedl s tím, že telekomunikační operátoři musí především zabezpečit tísňová volání.

Svoji připravenost na tzv. virus tisíciletí (možné problémy počítačů při změně data z roku 1999 na 2000) deklarovaly také telekomunikační společnosti. České radiokomunikace, které se zabývají zejména šířením televizního a rozhlasového signálu, posílí v kritické době počet pracovníků a servisních čet. SPT Telecom má připraveny krizové plány. "Jsou to například náhr

adní energetické zdroje, které nám při výpadku zajistí provoz na 48 hodin," řekl zástupce firmy Jiří Alexa. Žádný zásadní problém nečekají ani mobilní operátoři EuroTel a RadioMobil, kteří tento problém koordinují i s roamingovými partnery.

Zdroj: HN z 16. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU