EU podporuje vstup Číny do WTO

17.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Plnoprávné členství ČLR ve Světové obchodní organizaci se čeká až v příštím roce

Plnoprávné členství ČLR ve Světové obchodní organizaci se čeká až v příštím roce

Brusel bude po Pe

kingu požadovat další ústupky. Výhody, které získali ve vyjednávání s Číňany Američané, se automaticky vztahují i na všechny ostatní členy Světové obchodní organizace. To znamená, že se nadcházející jednání o členství Číny ve WTO urychlí a usnadní i pro další uchazeče.

Podepsaná dohoda například umožní ucházet se o členství i Tchaj-wanu. Peking by proti tomu nic neměl za podmínky, že ostrov bude přijat jako teritorium - obdobně jako Hongkong - a nikoli jako suverénní stát, a do WTO bude přijat až poté, co se členem stane mateřská země. Čína nyní vede paralelní rozhovory s dalšími čtyřiadvaceti členskými ze

měmi WTO. Nejdůležitější bude bezesporu vyjednávání s Evropskou unií.

Brusel potvrdil, že má zájem na co nejrychlejším vstupu ČLR do Světové obchodní organizace. Ale nepovažuje to, co bylo sjednáno mezi USA a ČLR, za poslední slovo. EU hodlá prosadit další úlevy jak při snižování cel (hovoří se o 300 až 400 položkách) a uvolnění v bankovních, pojišťovacích a telekomunikačních službách. Evropská unie hodlá dosáhnout např. v pojišťovnictví a bankovním sektoru stejný počet licencí, jaký získají americké subje

kty. Chce dosáhnout dalšího snížení cel zejména u strojírenských výrobků a automobilů a také dalšího zboží, kterého se z unie do Číny vyváží více než z USA. Zlepšení chce dosáhnout rovněž v transferu technologií a snížení povinného podílu exportu z produkce cizích firem usídlených v Číně.

Podle informací listu Handelsblatt by mohly rozhovory mezi EU a Čínou začít nejdříve v prosinci. Cesta předsedy komise Romana Prodiho do Číny, na které ho měl doprovázet i obchodní komisař Pascal Lamy plánovaná původně na tento týden byla - údajně z termínových důvodů - odložena. Komise chce zřejmě ještě před začátkem rozhovorů důkladně prostudovat čínsko-americkou dohodu.

Vzhledem k tomu všemu se dá očekávat plné členství Číny ve WTO nejdříve v první polovině roku 2000. Ministerské konference, která začne 30. listopadu v americkém Seattlu, se Čína účastní jen jako pozorovatel. Ale na výsledky nadcházejícího kola vyjednávání o další liberalizaci světového obchodu už bude mít přímý vliv.

Pro Světovou obchodní organizaci má členství Číny, která je už dnes desátou nejsilnější ekonomickou mocností, prvořadý význam. "Bez Číny by WTO nemohla být skutečně globální institucí," konstatoval generální ředitel organizace Mike Moore.

Zdroj: HN z 17. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU