O Podpůrný a garanční fond záložen má zájem dalších deset firem

17.11.1999 | ,
Domovská stránka


Zájem o vstup do Podpůrného a garančního fondu záložen (PGFZ) projevilo vedle dosavadních deseti dalších deset kampeliček. Chystané sdružení má stabilizovat peněžní družstevnictví, rozkolísané problémy největších záložen v ČR. "Ve fondu mají být čtyři procenta vkladů všech zúčastněných," řekl dnes v Brně viceprezident PGFZ Aleš Skřepek.

Detaily má vyřešit sobotní zasedání představenstva fondu v Brně. Účelem je vytvořit prostředky, podobné povinným minimálním rezervám u velkých bank. PGFZ by měl mimo jiné garantovat půjčky mezi záložnami, odkupovat pohledávky a disponovat volnými penězi. "Pokud bude mít záložna problém s likviditou, fond jí vypomůže," doplnil Skřepek.

Čtyři největší brněnské záložny dnes prohlásily, že nebudou uzavírat své pobočky ani omezovat jejich provoz. Největší z nich, DZ PRIA, má 4500 klientů a 420 miliónů korun depozit. Následuje Brněnská družstevní záložna s 1350 členy a vklady 102 miliónů Kč a Záložna, spořitelní a úvěrní družstvo s 800 členy a 60 milióny korun vkladů. K iniciativě se připojila i ODZ, obecní družstevní záložna v Soběšicích s 50 členy a dvěma milióny Kč.

Na jižní Moravě hospodaří 15 družstevních záložen. Nejmenší kampeličky poškozuje nynější krize především nezájmem případných nových klientů. "Hromadné výběry vkladů se nás netýkyjí," uvedla předsedkyně představenstva ODZ Helena Růžičková. Velké banky údajně nemají zájem o klientelu, kterou kampeličky "sbírají". V České republice existuje více než 100 družstevních záložen, které spravují na deset miliard korun vkladů.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka