Opozice odmítá růst zadlužení

19.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Představa sociálnědemokratického kabinetu, že se do roku 2002 zdvojnásobí státní dluh, je pro ODS nepřijatelná

Představa sociálnědemokratického kabinetu, že se do roku 2002 zdvojnásobí státní dluh, je pro ODS nepřijatelná. "Nepovažuji za možné podporovat rozhodnutí vlády, která předpokládá, že za dobu jejího mandátu vzroste státní dluh z necelých 195 na téměř 448 miliard korun. Taková rozpočtová politika je nepřijatelná a není pravda, že se s tím nedá nic dělat," prohlásil včera na jednání sněmovního rozpočtového výboru jeho předseda Vlastimil Tlustý.

V době, kdy se každoroční schodky veřejných financí dají odhadovat na 70 miliard korun, se situace podle ODS stává neudržitelnou. Výdaje na dluhovou službu se stanou jedním z hlavních mandatorních výdajů - pro rok 2002 je sama vláda předpokládá ve výši skoro 30 milia

rd korun.

Náměstek ministra financí Eduard Janota připustil, že trend spojený se zadlužením je varující. Bez změny struktury výdajů (a tu vláda v oblasti sociálních výdajů pro příští rok nepovažuje za možnou) však náprava nepřichází v úvahu. Dokud se rozpočty nevrátí k vyrovnané bilanci, tak dluhy nelze umořovat.

Předložením zprávy o stavu a vývoji dluhové služby a poskytnutých státních zárukách vládní kabinet splnil loňské zadání Poslanecké sněmovny. Analýzu však vláda předložila s půlročním zpožděním.

N

a zásadní otázku, kdy dojde k faktickému umořování dluhu, zpráva konkrétně neodpovídá, od začátku příštího roku ale vstoupí v platnost nový emisní kalendář.

Zdroj: HN z 19. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU