Telecom se bude o zisky z internetu dělit

19.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Provozovatelé internetu dostanou příští rok od Českého Telecomu část příjmů z propojení - podle množství klientů od tří do patnácti procent

Provozovatelé internetu dostanou příští rok od Českého Telecomu část příjmů z propojení - podle množství klientů od tří do patnácti procent. "I když to pomůže větším poskytovatelům internetu zlevnit jejich služby, počítat s tím, že by všichni rázem mohli dávat připojení zadarmo, zatím nemůžeme," říká zástupce Internet On-Line Jan Kučmaš. "Ve světě je totiž běžné, že provozovatelé internetu získávají peníze třemi způsoby.

Od klientů formou měsíčního poplatku, od provozovatele sítě, v našem případě Telecomu, a z reklamy." Tuzemští provozovatelé internetu si sice představovali větší než patnáctiprocentní podíl na ziscích Telecomu, protože v Evropě je obvyklých třicet až padesát procent, ale svorně dodávají, ž

e jde o dobrý začátek. Loni totiž nedostali od Telecomu vůbec nic. Počítají přitom s tím, že s větším rozšířením internetu přijde i více peněz z reklamy.

Pro zhruba tři sta tisíc tuzemských uživatelů internetu ovšem nový tarif pro rok 2000 velké zlevnění nepřinese. Telecom sice zrušil sestavovací poplatek na začátku spojení, ale na druhé straně začíná účtovat podle internetového tarifu až od šesté minuty. Do té doby platí každý jako za telefon. Reálně tedy zlevní poplatky za datové spojení v průměru asi o pět haléřů za minutu, zlevnění se však projeví při výrazně delším připojení na internet.


Zdroj: MF Dnes z 19. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU