V Sejmu daňová reforma prošla

23.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Nejpozději třicátého listopadu by měl polský prezident Aleksander Kwaśniewski podepsat nový daňový zákon, má-li od 1

Nejpozději třicátého listopadu by měl polský prezident Aleksander Kwaśniewski podepsat nový daňový zákon, má-li od 1. ledna 2000 vstoupit v platnost. Kontroverzní návrh byl po většinu roku předmětem nejen odborného zkoumání a stovek ne vždy věcných připomínek, ale také ostré politické hry.

Pomohla teprve pohrůžka vicepremiéra a ministra financí Leszka Balcerowicze, který byl předkladatelem této klíčové reformy, že podá demisi, na což polská měna reagovala prudkým oslabením. Nakonec obě komory parlamentu zákon v závěru minulého týdne schválily, avšak prezidentův podpis ještě není jistý. "Cokoli prezident udělá, bude to špatně," napsala včera Rzeczpospolita v narážce na blížící se volby. "Podepíše-

li, popudí Svaz demokratické levice i středo-levicové voliče, podle nichž nový daňový systém poškodí nejchudší. Pokud uplatní právo veta, nařknou ho z torpédování programu vlády."

Daňové zatížení by se mělo postupně snižovat, a to u daní z příjmu fyzických osob z nynějších tří sazeb 19, 30 a 40 % na 18 a 28 % v roce 2002, firemní zdanění z 34 na 22 % v roce 2004.

Zdroj: HN z 23. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU