Cestovní kanceláře kvůli drahé ropě zdražují letecké zájezdy

13.04.2011 | , Limerik
MAKRODATA A EU


Vyplývá to z dnešního průzkumu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Zatímco se na počátku roku kvůli krizi v Egyptě, Tunisku a dalších arabských zemích zvýšil palivový příplatek, který účtují letecké společnosti cestovním kancelářím, přibližně na 100 Kč na osobu, což drtivá většina českých cestovních kanceláří dokázala absorbovat a nezdražila, tak v současnosti již letecké společnosti účtují cestovním kancelářím palivový příplatek přibližně 400 Kč na osobu. Je to především důsledek lybijské krize.

Tak velkou částku již mnoho cestovních kanceláří není schopno absorbovat v ceně leteckého zájezdu a přistoupilo tak ke zvýšení ceny leteckého zájezdu v průměru o 400-450 Kč. V současnosti již takto zdražuje přibližně polovina cestovních kanceláří na našem trhu, ostatní zatím zdražení zvažují nebo situaci bedlivě sledují. Pakliže však bude trend drahé ropy nadále pokračovat, budou nuceni na základě přeúčtování od leteckých společností přistoupit ke zdražení i další.

Zdražení leteckých zájezdů kvůli drahé ropě však nemusí nutně znamenat meziroční nárust ceny zájezdů. Například do Egypta jsou nyní kvůli uplynulé politické krizi ke koupi zájezdy za rekordně nízkou cenu od 8 tis. Kč na osobu, jelikož se egyptští hoteliéři snaží znovu nastartovat zájem, takže i po započtení palivového příplatku stále zájezd do Egypta nevychází v zásadě dráž než vloni.

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU