Čína není plně připravena na počítačový problém Y2K

02.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Nemocnice, podniky a část vnitrozemí Číny nejsou připraveny na počítačový problém roku 2000, ačkoli banky, energetika a další důležité sektory v zásadě připraveny jsou

Nemocnice, podniky a část vnitrozemí Číny nejsou připraveny na počítačový problém roku 2000, ačkoli banky, energetika a další důležité sektory v zásadě připraveny jsou. Prohlásila to včera Čang Čchi, vládní koordinátorka pro počítačový problém nazývaný také Y2K. Čang řekla, že vládní poradci jsou frustrováni velikostí Číny, nerovným rozvojem jejích oblastí, nevýkonnou byrokracií, nedostatkem peněz a nedostatečným chápáním problému Y2K.

Její hodnocení je v so

uladu s názorem zahraničních společností sledujících přípravy na rok 2000, podle nichž Čína pro tyto přípravy uvolnila peníze a pracovní síly pozdě a zaměřila se jen na klíčová odvětví a velká města. "Všechny oblasti věnují velkou pozornost dodávkám elektrické energie, plynu i dopravě, a to s poměrně dobrými výsledky," prohlásila Čang na tiskové konferenci. "Avšak sektory jako obchod, lékařství a zdravotnická péče a veřejné služby zaostávají," dodala. Poznamenala, že některé oblasti a některé úřady ani nevzaly v úvahu nebezpečí plynoucí z možnosti, že jejich systémy selžou. Počítačový problém roku 2000 spočívá v tom, že výpočetní techniku a počítačový software by mohl zmást letopočet začínající dvojkou s nulami na konci.

Zdroj: HN z 2. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU