Větším problémem než rozpočtové provizorium je splácení státního dluhu

02.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Ve stavu bez platného státního rozpočtu na rok 2000 může vláda teoreticky hospodařit více než půl roku

Ve stavu bez platného státního rozpočtu na rok 2000 může vláda teoreticky hospodařit více než půl roku. Jak ale včera uvedl pro HN náměstek ministra financí Eduard Janota, nutným předpokladem je, aby Parlament umožnil vládě vydávat dluhopisy podle emisního kalendáře.

Rozpočtové provizórium nastane, pokud poslanci nestačí schválit vládní návrh rozpočtu do začátku fiskálního roku, a potrvá až do jeho schválení. Po celou dobu se řídí hospodaření státu poslední předloženou verzí rozpočtu. "Omezení výdajů při provizoriu ze zákona není. Pravděpodobně by se ale Ministerstvo financí snažilo výdaje regulovat," řekl Janota. Krátkodobé výpadky finančních prostředků může pokrýt emisí státních pokladničních poukázek. Zákon o rozpočtu dovoluje

takové zadlužení až do výše šesti procent celkových rozpočtových výdajů. Rozpočet na příští rok je nyní navržen s výdaji 630,12 miliardy Kč a schodkem 41,97 miliardy. Pokladniční poukázky by mohly pokrýt "výpadek" až do výše 37,8 miliardy.

Janota upozornil

, že vážnější problém než samotné provizórium je splácení státního dluhu a vydávání nových střednědobých dluhopisů. To dovoluje pouze schválený zákon o státním rozpočtu. "Kolaps by nastal, pokud by Parlament neschválil návrh zákona na emisi dluhopisů v roce 2000. Pak bychom nemohli dostát svým mezinárodním závazkům," varoval Janota. V současnosti ČR hradí splátky dluhu emisí nových dluhopisů. Vláda zamýšlí v příštím roce vydat na úhradu státního dluhu až do výše 71 miliard korun, jen v prvním čtvrtletí je nutno splatit a nově vydat za 42 miliard. Jmenovaný zákon, který čeká v Parlamentu na urychlené schválení, by měl suplovat pravomoci, které dává vládě při vydávání dluhopisů zákon o rozpočtu.

Zdroj: HN z 2. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU