V Polsku spor o agrární cla

02.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Sotva se v Polsku mírně zklidnily emoce kolem daňové reformy, rozhořel se včera ve vládní koalici nový spor, tentokrát o zvýšení agrárních cel v souvislosti s jednáním WTO

Sotva se v Polsku mírně zklidnily emoce kolem daňové reformy, rozhořel se včera ve vládní koalici nový spor, tentokrát o zvýšení agrárních cel v souvislosti s jednáním WTO. Liberální část vlády reprezentovaná vicepremiérem Balcerowiczem, který nesplnil své pohrůžky a zůstává v úřadu, je proti dalšímu zvýšení cel na zemědělské výrobky.

Na druhé straně resorty zemědělství a hospodářství prosazují zvýšení cel u většiny zemědělských výrobků na maximální úroveň, jakou připouští Světová obchodní organizace. Nynější celní sazby jsou totiž často o dost nižší, než WTO připouští (což je též náš případ). Ministr hospodářství Janusz Steinhoff vysvětluje, že zvýšením cel by Polsko získalo v rámci nynějšího kola WTO lepš

í vyjednávací pozici. Podle něj je lepší zvýšit cla než zasahovat na trhu jinými metodami.

Nicméně zvýšení cel by zároveň znamenalo zdražení potravin též v Polsku, a tedy i vyšší inflaci. Přitom nynější poměrně značný cenový růst proti původním očekáváním dávají odborníci celkem logicky do souvislosti s předchozím zvýšením cel na pšenici, cukr, maso a mléčné výrobky počátkem roku. Inflační vývoj je také následkem dalších státních zásahů na potravinovém trhu.

Záměry Varšavy zvýšit cla a zavést další netržní opatření kritizovala Evropská unie s tím, že mohou Polsku zabránit ve vstupu v roce 2003, jak si to přeje.

Zdroj: HN z 2. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU