Polský prezident vetoval Balcerowiczovu reformu

03.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Veto polského prezidenta Alexandra Kwaśniewského proti daňové reformě, kterou předložila pravicová koaliční vláda, vedlo koncem minulého týdne k vyhrocení politické situace v Polsku

Veto polského prezidenta Alexandra Kwaśniewského proti daňové reformě, kterou předložila pravicová koaliční vláda, vedlo koncem minulého týdne k vyhrocení politické situace v Polsku. Odmítavý postoj postkomunistického prezidenta vůči tomuto ekonomickému zákonu ovšem sledoval především politické cíle.

Není totiž tajemstvím, že Kwaśniewski vetoval daňovou reformu na nátlak levicových poslanců z SLD. V listopadu 2000 se budou v Polsku konat prezidentské volby a roztržka levicového prezidenta s nejsilnější levicovou formací by se mu nemusela vyplatit. Kwaśniewski totiž hodlá opět kandidovat a počítá s podporou SLD a jejích levicově orientovaných voličů.

Enfant terrible polské politiky

Ústřední postavou vzniklého konfliktu je předseda Unie Svobody (UW), vicepremiér a ministr financí Leszek Balcerowicz. Tento liberální ekonom, který byl dříve srovnáván s Václavem Klausem, naráží se svými důslednými ekonomickými kroky na značný odpor. Proslýchá se, že ve vládě d

ominuje právě on, jako energický předseda menší koaliční strany, na úkor spíše slabého a nerozhodného premiéra Jerzyho Buzka. Buzek je sice představitelem silného politického seskupení Volební akce Solidarita (AWS), ale není jeho lídrem.

Nynější politickou krizi sice Balcerowicz ustál, ale vyšel z ní oslaben. Jeho veřejně deklarovaný záměr podat demisi v případě, že Kwaśniewski odmítne projekt daňové reformy, se ukázal být pouze prázdným gestem.
Přední polský politolog Marek Bankowicz vyjádřil ve svém kom
entáři pro LN přesvědčení, že "Balcerowicz nakonec neodešel z vlády především proto, že v současné době prostě neexistuje jiná politická alternativa".

"Balcerowicz chtěl svými hrozbami demisí přinutit prezidenta, aby souhlasil s reformami. Byl přesvědčen, že Kwaśniewski si nedovolí vzít na sebe politickou odpovědnost za vládní krizi v případě vicepremiérovy demise", tvrdí Bankowicz. Místo toho však přišel Balcerowicz o svůj politický kredit, jelikož nedodržel veřejně deklarovaný slib.
Na cestě k Evropské u

nii

Polsko prochází složitým obdobím. Pravicová vláda se od roku 1997 snaží prosazovat velmi závažné politické a ekonomické reformy s cílem vyrovnat se postupně standardům platným v zemích EU.
Vstup do EU je přes výhrady některých politiků hlavním cílem všech relevantních politických sil v zemi včetně levice. Reforma daňového systému je součástí těchto snah. Velvyslanec Polské republiky v ČR pan Marek Pernal pro LN v této souvislosti uvedl: "Podle mého názoru je pan místopředseda vlády Balcerowicz garant

em důležitého procesu transformace systému polských veřejných financí. Jeho plán nemá pouze vnitropolitické souvislosti. Cílem postupného snižování daní je zvýšit možnosti polského hospodářství, což ovlivní naše šance přiblížit se úrovni EU a stát se jejím členem."

Zdroj: LN z 3. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU