Manažeři věří v oživení poptávky

03.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Propad ekonomiky se zastavil

Propad ekonomiky se zastavil. Ode dna se odráží bez zřetelných indicií trvalého dynamického růstu. Ekonomická situace zůstává špatná, ale je lepší, než se očekávalo. Průmyslový management je opatrně optimistický, ve stavebnictví stále pesimistický. Maloobchod očekává do konce roku 1999 zlepšení.

Dílčí indikátory ekonomického vývoje ve třetím i ve čtvrtém čtvrtletí naznačují, že zlepšení výkonnosti české ekonomiky bude jen pozvolné. Rostoucí spotřebu domácností potvrzuje nárůst tržeb v maloobchodě. Ve 3. Čtvrtletí se zvýšily proti stejnému období loňska odhadem o 3 % . Tento trend lze očekávat také ve 4. čtvrtletí, i když tržby ve srovn

atelných cenách zůstanou nižší než v r. 1997. Nákupy podporuje růst reálných mezd, které se při nečekaně nízké inflaci zvyšují rychleji, než se očekávalo. Inflace v září vykázala proti stejnému období loňského roku nárůst pouhých 1,2 %, v říjnu 1,4 %. V předvánoční době bude o něco vyšší, ale roční míra inflace se dá očekávat na úrovni 2,2 %. Reálné mzdy meziročně o 6 %.

Slabým článkem vývoje zůstává pokles investiční aktivity, především struktura investic. Letos sice výrazně zesílil příliv zahraničních investic, ty se ale orientovaly převážně na odvětví služeb. Vzhledem ke svému malému rozsahu ve zpracovatelském průmyslu nemohou podstatněji zvýšit jeho konkurenceschopnost. Přes uvolnění měnové politiky má úvěrová činnost stejné charakteristické rysy jako v

minulých obdobích. Nové úvěry jsou převážně krátkodobé, stav korunových úvěrů ke konci 3. Čtvrtletí je nižší než před rokem.

Zdroj: HN z 2. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU