USA se přou o daň z e-obchodu

15.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Má být prudce rostoucí elektronický obchod v USA, který se již vyšplhal na roční objem 30 miliard dolarů, zdaněn stejně jako ten tradiční

Má být prudce rostoucí elektronický obchod v USA, který se již vyšplhal na roční objem 30 miliard dolarů, zdaněn stejně jako ten tradiční? O to se od včerejška v San Francisku přou účastníci poradního výboru amerického Kongresu. Jak včera napsal list International Herald Tribune (IHT), ani mezi guvernéry jednotlivých států USA není v této otázce jednota. James Gilmore, guvernér státu Virginia, prosazuje, aby i nadále platila zákonem stanovená úleva od daní

pro elektronický obchod, neboť "e-obchod je hnací silou naší ekonomiky, a neměl by proto být zbrzděn novými daněmi". Naproti tomu vlivný Michael Leavitt, guvernér státu Utah a předseda Národního sdružení guvernérů, si stěžuje, že nezdanění e-obchodu připravuje vlády amerických států i místní samosprávy o milióny dolarů rozpočtových příjmů. Takže jsou podle něho o příjmy ochuzeny školy, policie a jiné nezbytné veřejné služby. "Jedinou ospravedlnitelnou pozicí je, že každý druh obchodu - on-line nebo tradiční - musí být posuzován podle stejného měřítka," zdůraznil.

I kdyby se poradní výbor usnesl, že uvalení daní na elektronickou podobu obchodu je nutné, vyvstal by těžko řešitelný problém, kdo by vlastně daně platil. Neboť elektronický prodej zboží, služeb a zábavy neuznává hranice států USA, ba ani hranice USA.

Guvernér M. Leavitt navrhuje velmi složitý zúčtovací systém, který by daně vybíral a posléze posílal státům nebo komunitám. Podle IHT však v jednotlivých státech, komunitách i na federální úrovni USA platí více než šest tisíc odlišných daňových zákonů.

Zdroj: HN z 15. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU