Spojené státy prosazují reformu MMF a návrat k původním cílům

16.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Mezinárodní měnový fond nesmí v rozvojové pomoci suplovat Světovou banku

Mezinárodní měnový fond nesmí v rozvojové pomoci suplovat Světovou banku. Hlavním zdrojem dlouhodobých úvěrů chudým zemím musí být soukromý kapitál a půjčky Světové banky. Mezinárodní měnový fond (MFF) se má soustředit na krátkodobou pomoc nouzovými půjčkami. To jsou hlavní teze návrhu reformy MMF, se kterou na London Business School vystoupil americký ministr financí Lawrence Summers. Dnes hodlá návrh představit na schůzce nově ustavené skupiny dvaceti zemí (G 20) v Berlíně.

Ačkoli se tvrdí, že Summers nalezne u představitelů G 20 většinou pochopení, je už nyní zřejmé, že Japonsko s návrhem v této podobě vyslovilo zásadní nesouhlas.

"Jde o návrh šířený Američany, orgány fondu o něm zatím nejednaly," řekl našemu listu zástupce ČR ve washingtonském ústředí MMF Jiří Jonáš. "Mimo Japonska má vůči návrhu výhrady i řada zemí z kategorie tzv. nových trhů," dodal.

Americký návrh reforem fondu je zčásti odpovědí na vlnu světových finančních krizí posledních let, ale zároveň jde o pokus odvrátit kritiku amerického Kongresu na adresu MMF. Ten hrozí odebráním příspěvků fondu mj. proto, že dlouhodobě a bez viditelných výsledků financoval Rusko. Ovšem i američtí ekonomové se shodují, že součástí problému jsou samotné Spojené státy. "USA be

z uzardění používaly MMF jako nástroj své diplomacie vůči Rusku," řekl v této souvislosti Charles Wyplosz z ženevského Centra pro výzkum hospodářské politiky.

Podle Summerse chtějí USA docílit toho, aby střednědobé a dlouhodobé úvěry byly záležitostí Světové banky a soukromého sektoru. MMF by měl vyvíjet větší úsilí při shromažďování, výměně a zveřejňování finančních informací a při vyhodnocování jednotlivých zemí z hlediska rizika finančních potíží. To se v podstatě kryje např. s představami Evropské unie

, která už dříve poukazovala na to, že MMF supluje Světovou banku tím, že svými půjčkami vynucuje strukturální změny v hospodářství, což mu nepřísluší.

Volání po reformě MMF zesílilo po ohlášeném odchodu dosavadního výkonného ředitele Michela Camdessuse z funkce. Právě za jeho šéfování došlo k rozšiřování působnosti fondu. V období finančních krizí v Asii, Rusku a v dalších částech světa MMF poskytl úvěry ve výši přes 100 miliard USD. O jeho nástupci zatím ani nemohlo být rozhodnuto. Žhavým kandidátem je C

aio Koch-Weser, dosavadní státní tajemník v německém ministerstvu financí. Na helsinském summitu EU minulý týden s jeho kandidaturou vyslovily souhlas "všechny členské země až na jednu". Zatím není známo, která byla proti. Podle Jonáše má německý kandidát dobré šance za předpokladu, že ho bude EU schopna prezentovat jednomyslně.

Zdroj: HN z 16. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU