Vláda připravuje vyšší ceny

16.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Vláda Slovenské republiky by na svém dnešním zasedání měla kromě jiného projednat zvýšení státem regulovaných cen

Vláda Slovenské republiky by na svém dnešním zasedání měla kromě jiného projednat zvýšení státem regulovaných cen.

Podle vládního návrhu by se v příštím roce měla zvýšit cena elektrické energie o 40 procent pro domácnosti a o pět procent pro podniky. Ceny zemního plynu vzrostou pro domácnosti o 30 procent a pro podniky o 11 procent. Tepelná energie podraží o 20 procent, pětiprocentní nárůst zaznamenají ceny telekomunikačních služeb a k 70procentnímu nárůs

tu dojde u nájemného. O 27 procent se zvýší ceny vodného a stočného.

V příštím roce se rovněž zvýší o 30 procent ceny za použití železniční dopravní cesty a o 20 procent jízdné v autobusech. Poštovní služby podraží o deset procent.

Ke zvyšování cen by nem

ělo dojít najednou, od 1. ledna se zvýší ceny nájemného a tepelné energie. Další růst cen bude pokračovat v únoru a dubnu.

Od začátku příštího roku se také zvyšují spotřební daně z pohonných hmot, alkoholu a cigaret. Daň u olovnatých benzínů bude činit 16 500 korun za tunu, u bezolovnatých benzínů 15 400 korun za tunu a u motorové nafty 14 600 korun za tunu. Spotřební daň z lihu bude činit 250 Sk za litr. Spotřební daně z cigaret se zvyšují u cigaret s délkou do 70 milimetrů na 45 haléřů za kus a o pět ha

léřů za kus se zvýší i spotřební daň u cigaret s délkou nad 70 milimetrů. Zvýšení spotřebních daní z piva bude v závislosti na stupňovitosti piva činit 40 až 66 Sk na 230 až 470 korun za hektolitr.

Zdroj: HN z 16. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU