Ekonomika nemá na to, aby rostla pětiprocentním tempem

16.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Pro některé experty je růst o 0,8 procenta důkazem oživení ekonomiky, další hovoří o pokračování stagnace

Pro některé experty je růst o 0,8 procenta důkazem oživení ekonomiky, další hovoří o pokračování stagnace. Viceguvernér centrální banky Zdeněk Tůma je přesvědčen, že cyklická složka recese je již za námi. "Ekonomiku nezachrání, když ji budeme kropit penězi," uvedl v rozhovoru pro HN s tím, že neúměrný tlak poptávky by vedl k podobným nerovnováhám jako v letech 1995 a 1996.

Potenciál růstu české ekonomiky není při její současné kondici podle Tůmy pět a více procent, ale v nejlepším případě mezi dvěma a třemi procenty. "Vyplývá to z minulosti," uvedl viceguvernér. V letech 1995 - 1997 se ukázalo, že se ekonomika při tempech nad čtyři procenta zjevně přehřívala, což se projevilo nárůstem nerovnováhy, zejména na běžném účtu platební b

ilance. Od té doby se na straně nabídky zase tak moc nestalo. "Nevidím výrazné zlepšení institucionálního rámce a v restrukturalizaci ekonomiky," řekl s tím, že potenciál hospodářství se příliš nezměnil.

Některé změny k lepšímu přece jen probíhají. "Nepřímo je to vidět v zahraničním obchodě, kde se i při relativně silném kursu prosazujeme na vyspělých trzích, navíc s výrobky s vyšším stupněm zpracování. Čistý vývoz je koneckonců tahounem současného mírného oživení," podotkl Tůma. Podstatné je podle něj tak

é to, že na rozdíl od roku 1996 je rozpočtové omezení pro ekonomiku daleko tvrdší a tlačí podniky i celá odvětví k restrukturalizaci. "Částečně se to daří a připočteme-li k tomu silný příliv přímých zahraničních investic, lze oprávněně věřit, že v horizontu 18 - 24 měsíců se to postupně projeví i v potenciálu ekonomiky jako celku," soudí.

Hlavní úlohu by centrální banka nyní měla hrát v regulaci přílivu zahraničního kapitálu, kterou připravuje ve spolupráci s Ministerstvem financí. "Tištění peněz ekonomice nepomůže," zdůraznil Tůma.

Zdroj: HN z 16. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU