Týden ve světě financí (5. 12. - 11. 12. 2011)

09.12.2011 | , Sfinance.cz
SFINANCE - Týden ve světě financí


V Česku vzrostla nezaměstnanost i inflace. Sice se to čekalo, nemění to však nic na tom, že nejde o dobré zprávy. Více v našem pravidelném týdenním souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu schválila novou úvěrovou tranši pro Řecko. Fond tak této silně zadlužené zemi poskytne 2,2 miliardy eur (zhruba 55 miliard Kč).
  • Německý automobilový koncern Volkswagen plánuje výstavbu nové továrny na severozápadě Číny. Informoval o tom německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung na svých internetových stránkách. Dodal, že nová továrna by mohla vyrábět například vozy Škoda Octavia.
  • Výnos italských státních dluhopisů se splatností deset let poprvé od konce října klesl pod hranici šesti procent. Investoři mají o klíčové italské obligace zájem navzdory tomu, že mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's varovala před hromadným snížením ratingu 15 zemí eurozóny včetně Itálie. Ještě nedávno byl výnos u tohoto papíru nad kritickou hranicí sedmi procent.
  • Čína má nakročeno k revoluci břidlicového plynu a těžba z těchto zdrojů by měla překonat i prudce rostoucí produkci ve Spojených státech. Řekl to na Světovém kongresu o ropě a plynu v Kataru předseda správní rady čínské státní energetické společnosti Sinopec Fu Čcheng-jü. V pondělí čínští činitelé v katarské metropoli Dauhá oznámili, že britsko-nizozemský koncern Royal Dutch Shell nalezl v Číně slibné ložisko břidlicového plynu.
  • Pokud se budou chtít evropské banky úspěšně vypořádat s dopady prohlubující se duhové krize v eurozóně, budou muset navýšit svůj kapitál o 114,7 miliardy eur (2,9 bilionu Kč). To je o téměř osm procent více, než se předpokládalo před dvěma měsíci. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené se zprávou Evropského bankovního úřadu (EBA).
  • Řecká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o pět procent. Oznámil to tamní statistický úřad. Opravil tak svůj rychlý odhad z minulého měsíce, podle kterého hospodářský propad dosáhl 5,2 procenta.

 

Posledních 7 dní doma

  • Prodej nových aut na českém trhu za 11 měsíců letošního roku stoupl meziročně o 2,7 procenta na 158.263 vozů. Dovoz ojetin vzrostl o tři procenta na 122.896 aut. Oznámil to Svaz dovozců automobilů.
  • Průměrná mzda v Česku v letošním třetím čtvrtletí vzrostla meziročně o 562 korun na 24.089 Kč, byla tak vyšší o 2,4 procenta. Reálně po odečtení inflace se zvýšila o 0,6 procenta.
  • Vláda neschválila zvýšení minimální mzdy, její současná výše 8000 Kč tak zůstane od ledna zachována. Ve hře byly dva návrhy, a to zvýšení na 8400 či 8500 Kč.
  • Český parlament letos neschválí nový záchranný fond eurozóny - Evropský stabilizační mechanismus (ESM). Po úterním rozhodnutí sněmovny svůj souhlas odložil minimálně na příští rok také Senát. O odklad požádal v obou komorách ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Ke schválení návrhu je třeba ústavní, neboli třípětinová většina zákonodárců. Problémy se schválením má zejména ODS.
  • Míra nezaměstnanosti se v listopadu zvýšila o desetinu procentního bodu na osm procent a podle analytiků bude dále růst. V následujících měsících by podle nich mohla překročit i devět procent, což se stalo naposledy letos v březnu. Důvodem nárůstu bude mimo jiné ukončování termínovaných úvazků koncem roku i nepříznivý vývoj ekonomiky.
  • Listopadová meziroční inflace byla o 0,5 procentního bodu vyšší, než odhaduje Česká národní banka ve své aktuální prognóze. Za rozdílem jsou především ceny potravin. Je pravděpodobné, že se v cenách potravin v posledních dvou měsících začíná s předstihem projevovat vliv zvýšení snížené sazby DPH, ke kterému dojde od ledna 2012, uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Spotřebitelské ceny v listopadu vzrostly meziročně o 2,5 procenta.
  • Česká ekonomika v letošním třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1,2 procenta, což je o 0,3 procentního bodu méně, než předpokládal předběžný odhad. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se hrubý domácí produkt snížil o 0,1 procenta, předběžný odhad uváděl stagnaci. Uvedl to Český statistický úřad s tím, že hlavním zdrojem růstu poptávky zůstává pouze zahraniční obchod s výrazným předstihem růstu vývozu před dovozem.   

Autor článku

Tomáš Skolek  

Články ze sekce: SFINANCE - Týden ve světě financí