Celní řízení bude pro menší firmy snazší, Senát úpravu schválil

14.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. července (ČTK) - Zjednodušit celní řízení pro menší firmy a dovozce má nový celní zákon, který dnes schválil Senát hlasy 36 ze 47 přítomných členů. Norma také sjednotí současné postupy pro celní dohled, kontrolu a řízení, včetně zajištění cla, jeho vyměření a jeho výběru. Nyní zákon dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Pro cla a obchod by se měly ve větší míře využívat moderní nástroje a technologie, především elektronické prostředí. Nový zákon má především přizpůsobit tuzemské zákony novému celnímu kodexu Evropské unie účinnému od letošního května. Vláda v souvislosti s jeho přijetím nepředpokládá významné finanční dopady na státní rozpočet.

Pokud například firma tzv. poskytne jistotu složením částky na účet, bude moci tuto jistotu používat k zajištění celního dluhu opakovaně pro více obchodů. To má podle vlády usnadnit život hlavně menším podnikům, které nebudou muset zajišťovat celní dluh opakovaným skládáním peněz.

Nový celní zákon stejně jako ten dosavadní umožní kromě jiného kontrolu poštovních zásilek i v tom případě, pokud se na ně vztahuje listovní tajemství. Půjde o případy důvodného podezření, že zásilka obsahuje zboží podléhající celnímu dohledu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK