ČPP zveřejnila statistiky k pojistným podvodům za druhé pololetí 2016

19.07.2016 | , ČPP
Tiskové zprávy


Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group (dále jen „ČPP“) zveřejnila statistiky k pojistným podvodům za druhé pololetí 2016. Ve srovnání s prvním čtvrtletím je počet vyšetřovaných podvodů ustálený, uchráněná hodnota se však zvýšila na trojnásobek a představuje 23,5 mil. Kč.

Za první pololetí 2016 odhalili specialisté ČPP na 470 pojistných podvodů. Uchráněná hodnota u již uzavřených případů představuje 23,5 mil. Kč, což je částka třikrát vyšší v porovnání s prvním čtvrtletím 2016. „Do kvartálního reportu se tentokrát promítly případy velkých škod, které byly v daném období ukončeny,“ vysvětlil Bc. Aleš Haisl, vedoucí oddělení vyšetřování Bezpečnostního odboru. Nejvíce odhalených podvodů bylo v Libereckém a Ústeckém kraji, v Praze a v Severomoravském kraji.

„Statisticky nejčastější pokusy o pojistný podvod evidujeme právě s pojištěním vozidel, které představují asi sedmdesát procent všech šetřených případů za letošní pololetí,“ upřesnil Haisl. Významně vzrostl počet případů hlášených z životního a úrazového pojištění, kde podvodníci nárokovali výplatu pojistného plnění za fingované nebo uměle navýšené škody ze svých pojistných smluv. Statistiky dokládají také trvalý nárůst případů v oblasti pojištění majetku a odpovědnosti.

Za poslední roky stále více přibývá odhalených podvodů také v oblasti podnikatelského pojištění. Specialisté z oddělení vyšetřování prověřovali pojistnou událost, při které mělo dojít k vloupání do skladu a odcizení skladových zásob. V průběhu šetření případu vyšlo najevo, že odcizené skladové zásoby se nenacházely v daném objektu a nikdy nebyly ve vlastnictví klienta. Detektivové odhalili padělané dokumenty a účetní doklady, které byly vystaveny na jiné zboží v jiné cenové relaci. K podvodnému jednání klienta vedla snaha získat finanční prostředky pro umoření milionových dluhů.

 

„S tím jak se profesionalizuje úroveň a kvalita spáchaných pojistných podvodů, musí i pojišťovna neustále zdokonalovat vyšetřovací metody a softwarové systémy pro detekci pojistných podvodů,“ upozorňuje Haisl. Firemní vyšetřovatelé každoročně zabrání milionovým ztrátám za neoprávněně vyplacená pojistná plnění. Na odhalování pojistných podvodů pojišťovna spolupracuje s policií a soudy. Pojistný podvod je trestný čin, za který může být pachatel odsouzen k trestu odnětí svobody ve výši až deset let.

Autor článku

Tiskové zprávy  

Články ze sekce: Tiskové zprávy