Podnikání v předdůchodu a sociální pojištění

22.08.2016 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Zatímco v předčasném důchodu je samostatná výdělečná činnost omezena, tak v předdůchodu nikoliv. V předdůchodu je možné pracovat i podnikat bez omezení. Jak je to však s placením sociálního a zdravotního pojištění?

Občané, kteří chtějí přestat dříve pracovat, mohou odejít do předčasného důchodu nebo předdůchodu. Předčasný důchod vyplácí stát. V předdůchodu jsou čerpány vlastní naspořené peníze na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření. V praxi dochází k situaci, že po několika týdnech či měsících dostane předčasný důchodce nebo předdůchodce zajímavý nápad na výkon samostatné výdělečné činnosti. Podmínky pro výkon samostatné výdělečné činnosti v předčasném důchodu a předdůchodu se liší.

Omezený hrubý zisk v předčasném důchodu

Vykonávaná samostatná výdělečná činnost v předčasném důchodu nesmí zakládat účast na důchodovém pojištění. Samostatná výdělečná činnost vykonávána v předčasném důchodu je pro účely placení sociálního pojištění i zdravotní pojištění považována za vedlejší samostatnou výdělečnou činnost. Sociální pojištění se při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti neplatí, když je hrubý zisk (příjem - výdaj) do limitu. Za celý kalendářní rok 2016 je limitem částka 64 813 Kč. Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti pouze po část roku se však limit poměrně snižuje. Po dosažení řádného důchodového věku již nejsou žádná omezení a je možné mít i vysoké zisky. Zdravotní pojištění se při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti platí ze skutečného vyměřovacího základu, nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ jako je tomu v případě výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti. Sazba sociálního pojištění pro OSVČ je 29,2 % a sazba zdravotního pojištění je 13,5 %.

Praktický příklad

Pan Šedý odešel o tři roky dříve do předčasného důchodu koncem října 2015. Od 1. ledna 2016 však zahájil samostatnou výdělečnou činnost. Za celý rok 2016 bude mít pan Šedý příjem 108 900 Kč a výdaje 48 900 Kč. Hrubý zisk 60 000 Kč (108 900 Kč - 48 900 Kč) je do limitu. Pan Šedý mohl po celý rok 2016 současně pobírat příjem ze samostatné výdělečné činnosti a předčasný důchod.

Hlavní samostatná výdělečná činnost v předdůchodu

Během čerpání předdůchodu není výše příjmu ze samostatné výdělečné činnosti nijak omezena, je možné mít libovolně vysoký příjem. Pro účely placení sociálního pojištění se však výkon samostatné výdělečné činnosti během předdůchodu považuje za hlavní samostatnou výdělečnou činnost. Během roku je tedy nutné platit alespoň minimální měsíční zálohy, v roce 2016 ve výši 1 972 Kč. Sociální pojištění za celý kalendářní rok musí být vždy placeno alespoň z minimálního vyměřovacího základu. Pro účely placení zdravotního pojištění se považuje výkon samostatné výdělečné činnosti v předdůchodu za vedlejší zdroj příjmů.

Praktický příklad

Paní Hájková je od září 2015 v předdůchodu. Od 1. 3. 2016 začala paní Hájková vykonávat samostatnou výdělečnou činnost. Za 10 měsíců výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti měla paní Hájková příjem 410 300 Kč a výdaje 210 300 Kč. Protože pro výkon samostatné výdělečné činnosti během předdůchodu není žádný limit, tak mohla po celou dobu paní Hájková pobírat předdůchod a mít vlastní příjem ze samostatné výdělečné činnosti.

Praktický příklad

Paní Svobodová byla po celý rok 2016 v předdůchodu a vykonávala samostatnou výdělečnou činnost. Hrubý zisk (příjem - výdaj) paní Svobodové byl 150 000 Kč. Protože paní Svobodová vykonávala po celý rok 2016 hlavní samostatnou výdělečnou činnost, tak musí být sociální pojištění za rok 2016 placeno vždy alespoň z minimálního vyměřovacího základu. Protože skutečný vyměřovací základ, polovina hrubého zisku, ve výši 75 000 Kč (150 000 Kč x 50 %) je nižší než minimální vyměřovací základ za rok 2016 ve výši 81 024 Kč, tak se bude sociální pojištění za rok 2016 v přehledu o příjmech a výdajích počítat z minimálního vyměřovacího základu. Od vypočteného sociálního pojištění za celý rok 2016 ve výši 23 660 Kč (81 024 Kč x 29,2 %) se odečtou zaplacené zálohy na sociálním pojištění během roku.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY