Týdeník Euro z vydavatelství Mladá fronta vydává 26. září speciál EURO TOP MILIARDÁŘI 2016

23.09.2016 | , Mladá fronta
Tiskové zprávy


Divize Euro z vydavatelství Mladá fronta vydává již potřetí samostatně prodejný tištěný speciál o českých a slovenských miliardářích. Žebříček stovky nejbohatších Čechů a Slováků vychází 26. září jako speciální vydání týdeníku Euro s názvem EURO TOP MILIARDÁŘI 2016. Nejbohatším Čechem zůstává Petr Kellner a svoji pozici ještě upevnil.

Kellnerův majetek odhadla redakce týdeníku Euro na 180 až 205 miliard korun, což je meziroční nárůst o zhruba 41 procent. Nejbohatšímu Čechovi se povedlo rozdělení telekomunikačního operátora O2. V jeho prospěch hraje i uvolněná monetární politika centrálních bank, která vedla k uklidnění trhů a nárůstu cen komodit.

Dvojkou je současný ministr financí a jediný majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš, který vlastní majetek v hodnotě 105 až 120 miliard korun. Loni ke svému majetku přidal zhruba deset miliard korun. Na třetím místě žebříčku vystřídal finančníka Pavla Tykače realitní mogul Radovan Vítek, jehož jmění se pohybuje mezi 35,75 a 41,6 miliardy korun.

Většina českých miliardářů si loni zásadně polepšila, nejvíce však slovenský železniční magnát Vladimír Soták, jehož majetek vzrostl o 112 procent na 6,6 až 7,2 miliardy korun, což jej vyneslo z 82. na 36. místo. „Celé pořadí se zásadně proměnilo, hned několik jedinců se nově dostalo mezi desítku nejbohatších. Obecně se ovšem daří všem,“ řekl Michal Půr, šéfredaktor týdeníku Euro.

Majetek stovky nejbohatších Čechů a Slováků přesáhl hranici jednoho bilionu korun a dosáhl výše 1083,6 miliardy korun. Loni to bylo 918 miliard korun. Stejně jako světovým boháčům českým miliardářům pomáhají levné peníze od centrálních bank, které ženou nahoru ekonomiky, akcie, reality i ocenění firem.

Speciál EURO TOP MILIARDÁŘI 2016 obsahuje profily nejbohatších Čechů a Slováků včetně jejich životních příběhů, vzestupů a pádů a způsobu, jak ke svému bohatství přišli. Speciál přináší rovněž příběhy nejbohatších lidí historie, rozsáhlý materiál o filantropii tuzemských boháčů, ale rovněž návod, jak se miliardářem stát.

Žebříček vznikl po několikaměsíční analýze ekonomických dat, studiem stovek výročních zpráv, notářských zápisů a článků v tištěných i internetových médiích a rovněž na základě konzultací s předními investory, bankéři, poradci a samotnými miliardáři.

Speciální vydání EURO TOP MILIARDÁŘI 2016 se v prodeji objeví 26. září v rozsahu 116 stran. Speciál bude volně prodejný za 99 korun.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy