Výsluhy se zřejmě opět nebudou zdaňovat, Sněmovna to schválí

18.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK) - Výsluhy bývalých vojáků z povolání a příslušníků bezpečnostních sborů zřejmě opět nebudou podléhat zdanění. Sněmovna pravděpodobně v listopadu schválí daňovou novelu poslanců ČSSD a KSČM, jež změnu předpokládá a týká se i odbytného. V dnešním druhém čtení nezazněl od členů dolní komory žádný návrh na úpravu předlohy ani na její zamítnutí.

Pokud by norma platila, stát by od příštího roku nedanil ani příspěvek na bydlení, který dostávají aktivní vojáci bez služebního bytu. Státní rozpočet by přišel změnami podle předkladatelů nejvýše o 1,5 miliardy korun ročně. Předloha získala podporu i od vlády a od sněmovního rozpočtového výboru.

Zdanění výsluh, odbytného a příspěvku na bydlení přinesla širší daňová novela zhruba před pěti lety. Jejím cílem bylo snížit schodek státního rozpočtu a odstranit různé daňové výhody. Daň činí 15 procent.

Nynější novela má podle předkladatelů zejména \"napravit\" nahlížení na výsluhy. Podobně jako příspěvek na bydlení je nelze pokládat za příjem ze služebního poměru nebo za součást odměny za vykonanou službu, ale za sociální dávku, uvedli autoři v důvodové zprávě.

Výsluhy a odbytné se daní od roku 2011. Příspěvky na bydlení vojáků začaly podléhat dani o rok později.

Projednáním daňové normy dnešní jednací den dolní komory skončil. Ve středu by poslanci měli schvalovat takzvanou finanční ústavu proti nadměrnému zadlužování veřejných rozpočtů. Budou debatovat o sporné rezoluci UNESCO k Chrámové hoře a Zdi nářků v Jeruzalémě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK