Naše lékaře už nahrazují cizinci

18.11.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek už na konci března tvrdil, že naše zdravotnictví je v krizi. V nemocnicích chybí zdravotnický personál a některá oddělení se musí uzavírat. Důvody jsou tři: nedostatek peněz, málo zdravotníků a nedodržování zákonů.

Možná, že si ještě vzpomenete na černobílou sanitku – pohřební vůz, na které bylo napsáno: Náš exodus, váš exitus. Podporovala před pěti lety protestní akci Děkujeme – odcházíme. Tehdy hrozily téměř čtyři tisícovky lékařů odchodem ze zdravotnictví, pokud jim nebudou zvýšeny platy. V současnosti hrozí lékaři prostřednictvím ČLK opět.

Nedobrovolní sponzoři

Zdravotníci jsou totiž u nás podle prezidenta ČLK Milana Kubka nedobrovolní sponzoři zdravotnictví. „Výdaje do zdravotnictví u nás patří k nejnižším v Evropě. Je to 7,1 procenta hrubého domácího produktu, státy OECD přitom investují průměrně 8,9 % a např. Německo 11 % HDP. Zdravotníci proto hlasují nohama. Buď vyjíždějí pracovat na Západ, loni to byly stovky lidí, nebo si najdou uplatnění mimo obor. Personál, který v nemocnici zůstává, tak vytváří spirálu smrti. Je jich stále méně, jsou přepracovanější, takže dochází k chybám v péči a musí porušovat zákony, protože absolvují delší služby, než povoluje zákoník práce,“ upozorňuje doktor Kubek.

Každoročně u nás absolvuje lékařskou fakultu asi 1000 studentů. Z nich podle prezidenta Kubka odjede pracovat za hranice 200 lékařů, mladých doktorů s praxí emigruje za prací každý rok stejný počet. Za posledních pět let se počet našich lékařů v Německu zdvojnásobil. Proto také tuzemští lékaři stárnou. Jejich průměrný věk je necelých 49 let, nad 60 let u nás pracuje téměř čtvrtina lékařů. „Nemocnice situaci řeší náborem doktorů ze zemí mimo Evropskou unii. Někteří dokonce pracují bez nutné aprobační zkoušky, kterou prokazují svou erudovanost. Vzniká tak riziko ohrožení pacientů,“ uvádí doktor Kubek.

Požadavky vládě

Česká lékařská komora se obrátila na premiéra Bohuslava Sobotku s otevřeným dopisem, ve kterém varuje, že v současnosti není schopna garantovat bezpečnost lékařské péče. „Chceme valorizaci platby za státní pojištěnce, přeměnu seznamu zdravotních výkonů v reálný ceník s postupnou valorizací ceny lidské práce o 10 % ročně, zvyšování platů lékařů a ostatních zdravotníků minimálně o 10 % ročně a zjednodušení specializačního vzdělávání lékařů. Nemůžeme nečinně čekat, až začnou zbytečně umírat lidé,“ varuje Milan Kubek, který o protestních akcích při nesplnění požadavků ČLK zatím nechce hovořit.

Prezident Kubek o protestech sice hovořit nemíní, ale to neznamená, že nebudou. V médiích už bylo zveřejněno, že ČLK si již nyní najala stejnou agenturu, která jí realizovala akci Děkujeme - odcházíme před pěti lety. Tehdy si také vyskytly názory, že si lékaři berou pacienty za rukojmí. „Nepochybuji o tom, že i tentokrát se lékaři stanou terčem nevybíravé dehonestační kampaně. Zatím slýchám například to, že pokud lékaři vystudovali za „dělnické“ peníze, měli by mít povinnost pracovat v České republice a v případě odchodu za prací do ciziny by měli platit milionové výkupné. Je zvláštní, že pokud chce svého občanského práva volného pohybu na trhu práce v rámci Evropské unie využít lékař, označuje ho část populace za padoucha. Přičemž stejní lidé považují za hrdiny třeba hokejisty nebo fotbalisty, kteří kvůli penězům odešli hrát do ciziny,“ říká Milan Kubek.

Nový ministr změny asi nestihne

Prezident ČLK uvítal odvolání ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, kterého jeho komora dlouhodobě kritizovala. Doufá také, že nový ministr Miloslav Ludvík si získá podporu celé vlády. Je totiž známé, že Němečkovým největším kritikem byl právě ministr financí Babiš, takže se příliš peněz do zdravotnictví navíc nedalo očekávat. Naopak Ludvík získal peníze pro svou „domovskou“ motolskou nemocnici a mohl by být stejně neústupný i při prosazování požadavků pro celé zdravotnictví. „Měl by prosadit pravidelné valorizace plateb za státní pojištěnce, jednat o zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol nebo sjednotit odměňování zdravotníků,“ uzavřel Milan Kubek s tím, že se obává, že na větší změny nebude míz nový ministr mnoho času. „Je ale hlavně potřeba začít,“ dodal Kubek.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU