Půjčka nemusí vyjít draho. Akční nabídky slibují úrok 0 %

21.11.2016 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Na vánoční dárky si nepůjčujte! I když s touto radou bude většina lidí souhlasit, stále se najdou tací, kteří se neváhají na Vánoce zadlužit. Když už jste se rozhodli, že si letos na vánoční dárky půjčíte, vše si v klidu ještě jednou promyslete, vyberte si správný typ půjčky a vyhledejte nejvýhodnější nabídku.

Lidé v houfech shání dárky, prodejci lákají k nákupu, v televizi běží nekonečná série reklam na výhodné půjčky a finanční experti varují před zbytečným zadlužováním. Tak by se dala stručně shrnout každoroční realita předvánočního období. Dobrých rad, které varují před zbytečným zadlužováním je všude dost. Jak by měl ale postupovat člověk, který se už rozhodl půjčit si?

Nákup na úvěr si promyslete

Dříve než začnete porovnávat dostupné půjčky, sami si odpovězte, zda je nákup opravdu nutný, jak dlouho budete danou věc používat a do kdy jste schopni půjčku splatit. Z tohoto úhlu pohledu se dá obhájit například nákup pračky, když vám ta současná právě dosloužila. Bez pračky se rodina delší dobu pravděpodobně neobejde a užívat ji bude alespoň pět let. Lidé si často půjčují i na realizaci finančně náročnějších plánů jako je rekonstrukce bytu nebo domu a obnovu vybavení domácnosti.

Nikdy si nepůjčujte na nákup věcí, které budete splácet delší dobu, než je jejich životnost. Konkrétně se může jednat o oblečení, kosmetiku či dovolenou. Myslete na to, že na většinu věcí si můžete při troše disciplíny našetřit v průběhu roku.

Když půjčku rychle splatím

Pokud jste přesvědčeni o tom, že peníze vrátíte za velmi krátkou dobu, zvažte využití kreditní karty a jejího bezúročného období. To se může pohybovat od 40 až do 60 dnů. Když stihnete vše splatit do konce bezúročného období, neplatíte žádné úroky. Navíc obvykle získáte i určité procento z ceny nákupu zpět na kartu. Nezapomeňte ovšem, že bezúročné období se u většiny kreditních karet vztahuje pouze na bezhotovostní platby u obchodníků a platby na internetu. V případě, že vypůjčenou částku nesplatíte včas, bude celá částka úročena od okamžiku jejího vypůjčení. V současné době se roční úrokové sazby na kreditních kartách pohybují mezi 9,9 a 26 %.

ONLINE srovnání kreditních karet

Hledejte akční nabídky splátkového prodeje

Přímo v prodejně nebo při nákupu na internetu můžete využít splátkový prodej. Tuto možnost volí především lidé, kteří nemají dostatek peněz na zaplacení celé kupní ceny zboží a na splácení potřebují více času. Tyto spotřebitelské úvěry poskytují splátkové společnosti.

Setkat se můžete s různými variantami splátkového prodeje. Nejvýhodnější jsou akční nabídky, u kterých nepřeplatíte kupní cenu. Nabídka splácení s 0% navýšením může vypadat následovně: cena nové televize je 15 tisíc korun, dopředu nezaplatíte nic a zavážete se splácet po dobu deseti měsíců částku 1500 korun. Tyto nabídky jsou většinou časově omezené.

Další variantou je takzvaná desetina. Při nákupu zaplatíte jednu desetinu ceny zboží a následujících deset měsíců splatíte každý měsíc desetinu z ceny. Pokud potřebujete delší dobu splatnosti, můžete si jednotlivé splátky rozložit například do 24 měsíců, kdy každý měsíc splatíte 5 % z ceny zboží. Další varianta nabízí rozložení co nejnižších splátek do velmi dlouhého období.

Zatímco při nákupu v e-shopu se můžete sami seznámit s parametry jednotlivých variant splácení, v kamenném obchodě budete odkázáni na obchodníka. Nechte si nejprve představit všechny možnosti splácení a teprve potom si vyberte. Hned první nabídka obchodníka nemusí být pro vás ta nejvýhodnější.

Nakupujete u více prodejců? Využijte jednu hotovostní půjčku

Když se rozhodnete vybavit kuchyň nebo dětský pokoj, pravděpodobně nenakoupíte vše u jednoho prodejce. Při nákupu více druhů zboží u několika obchodníku je výhodnější vzít si jednu větší hotovostní půjčku. Můžete si sami určit potřebnou částku a dobu splácení. Výhodou je, že můžete nakupovat i v obchodech, které nenabízejí splátkový prodej či jiné možnosti financování. Nemusíte také dokládat účty za jednotlivé položky nákupu a uzavírat více smluv. Správa jednoho většího hotovostního úvěru je přehlednější a obvykle i levnější.

Autor článku

Milan Masařík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY