Co se změnilo a možná ještě změní u hypoték?

25.07.2024 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Jak vypadal hypoteční trh v červnu 2024, jaké jsou úrokové sazby, co se změnilo a k jakým změnám ještě možná dojde?

Hypoteční trh v minulém roce lehce zamrzl. Mohly za to kromě vysokých cen realit i vysoké úrokové sazby u hypoték. Nicméně potom ceny nemovitostí začaly po mnoha letech pomalu, ale jistě padat a podobné to bylo také u úroků na úvěrech. Kromě toho také Česká národní banka dovolila upustit od sledování ukazatelů DSTI a DTI a vypadá to, že ani není v plánu jejich obnova

Objem hypotečních úvěrů v červnu 2024

Červen byl pro banky příjemným překvapením. Objem hypotečních úvěrů činil 42,2 miliardy korun, z toho se v rámci nových úvěrů jednalo o 20,2 miliardy korun. Prozatím se tak v letošním roce jedná o nejvyšší dosažená čísla. Důležité je navíc zmínit, že nad hranici 20 miliard korun se objem úvěrů přehoupl po více než dvou letech. Jedná se tak o meziroční nárůst o 80 %. Připomeňme, že loni se jednalo za červen o meziroční pokles o 41,2 %. Pokud bychom pak měli srovnat červen 2023 s červnem 2021, šlo dokonce o pokles o 71,1 %.

Čtěte také: MPSV v tichosti zdražilo sociální služby

Kdo má nejnižší úrokovou sazbu?

Úrokové sazby šly také poměrně dolů. Nejnižší úrok u hypotečního úvěru na českém trhu pravděpodobně nabízí Moneta Money Bank. Ta slibuje 4,44 % p.a. Druhý nejnižší úrok 4,58 % p.a. aktuálně poskytuje Fio banka, na kterou v závěsu navazuje Air Bank s 5,19 % p.a. a s 4,99 % při převedení. Česká spořitelna se pak dostala na čtvrté místo s 5,19 % p.a. Jako pátá se v pomyslném žebříčku nachází Raiffeisenbank s 5,29 % p.a.

 

V loňském roce měla nejnižší úrok UniCredit Bank, a to ve výši 5,39 % p.a. Bohužel však bylo podmínkou takového úroku uzavření rizikového pojištění. Dále druhý nejnižší úrok 5,68 % p.a. poskytovala Fio banka. Ihned po ní se o třetí místo dělily Air Bank, Komerční banka a Moneta Money Bank s 5,79 % p.a. Česká spořitelna byla na čtvrtém místě s 5,84 % p.a. Pátá byla ČSOB s 5,94 % p.a.

Hypotéka na míru?

Najdeme vám tu nejvýhodnější hypotéku. Ať už o hypotéce teprve uvažujete, nebo ji chcete refinancovat, porovnejte si nabídky na trhu a vyberte tu nejvýhodnější.

TIP: Hypoteční kalkulačka

Srovnání hypoték v červenci 2024 a LTV

Zdroj: Shutterstock

Srovnání výše úrokových sazeb přehledně

Banka

Úroková sazba

Moneta Money Bank

4,44 % p.a.

Fio banka

4,68 % p.a.

Komerční banka

5,09 % p.a.

Air Bank

5,19 % p.a.

Česká spořitelna

5,19 % p.a.

UniCredit Bank

5,49 % p.a.

ČSOB

5,69 % p.a.

Raiffeisenbank

5,69 % p.a.

mBank

6,89 % p.a.

Od DSTI i DTI se upustilo

ČNB před lety stanovila hned tři ukazatele, podle kterých se mají komerční banky řídit při posuzování nároku na hypotéku. Jedním z nich je tzv. DSTI, tedy procentní vyjádření podílu ročních průměrných výdajů žadatele o úvěr vyplývající z jeho celkového zadlužení na jeho ročním čistém příjmu. Jednoduše řečeno, žadatel musí na hypotéku vydávat jen určitou část svého měsíčního čistého příjmu. U žadatelů do 36 let platilo, že splátka nesmí být vyšší než 50 % měsíčních čistých příjmů, u ostatních pak šlo o 45 %.

ČNB však ukazatel loni DSTI deaktivovala, a nemusí tak být dodržen. To stejné platí i pro ukazatel DTI, který určoval míru předluženosti. Ve hře tedy zůstává pouze LTV. To určuje poměr půjčených peněz k hodnotě nemovitosti. 

LTV je stále drženo na hranici 80 %, 90 % platí pro žadatele mladší 36 let. Minimálně 10 % tak musí mít žadatel o hypotéku nachystáno z vlastních peněz nebo jiné půjčky. 

Čtěte také: Zaměstnanci státu ve služebním poměru se mohou dočkat navýšení osobních příplatků

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY