Věřitelé a soud budou rozhodovat o dvou Světlíkových firmách

28.11.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 28. listopadu (ČTK) - Věřitelé a Krajský soud v Ostravě budou tento týden rozhodovat o osudu dvou ze tří firem ze strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group (VMG) podnikatele Jana Světlíka, které letos skončily v úpadku. V úterý se koná přezkumné řízení a ve středu schůze věřitelů společnosti Vítkovice Power Engineering, která má přes 1000 zaměstnanců. Ve čtvrtek totéž čeká Vítkovice Envi se stovkou pracovníků. Vítkovice Gearworks, které mají zhruba 180 lidí, přijdou u soudu na řadu koncem prosince. Celý holding má přes 30 firem a zaměstnává asi 8000 lidí.

Vítkovice Power Engineering, které se zabývají výstavbou a dodávkami elektráren, patřily k nejdůležitějším firmám skupiny VMG. Celkem se do insolvenčního řízení s nimi přihlásilo více než 500 věřitelů, kteří po firmě žádají přes 70 miliard korun. Drtivá většina pohledávek je ale podmíněných a insolvenční správce David Vandrovec uznal pohledávky jen za 3,7 miliardy korun. Mezi největší věřitele patří banky - Česká spořitelna, Komerční banka a HSBC, z firem například skupina ZVVZ. Vzhledem k množství věřitelů a očekávané účasti se soudní jednání nebude konat na krajském soudě, jehož ani největší síň by kapacitou nestačila, ale ve Společenském sále Domu kultury města Ostravy.

Do potíží přivedla VPE výstavba hnědouhelné elektrárny Yunus Emre společnosti Adularya v Turecku. Začala se stavět v roce 2010, ale po řadě problémů dosud nefunguje. Poslední komplikací bylo zjištění, že uhlí z blízkého dolu neodpovídá kvalitě, na jakou byly kotle elektrárny stavěny. Elektrárna, která se už rozjela, byla kvůli tomu odstavena a od té doby stojí. Situaci dál ztěžuje skutečnost, že po letošním puči holding Naksan, do nějž Adularya patří, skončil v rukou státu.

Investici turecké společnosti pokryl úvěr, který jí poskytla státní Česká exportní banka (ČEB). Nechala jej pojistit u státní pojišťovny EGAP. Turecká strana úvěr nesplácí. Pohledávky vůči ní mají i Vítkovice. ČEB chce po VPE zhruba 120 milionů korun, EGAP přihlásila do insolvenčního řízení pohledávku 18,6 miliardy korun. VPE se zavázaly k tomu, že přijmou odpovědnost, pokud zakázka nebude uskutečněna jejich vinou. EGAP zatím nic platit nemusela. K insolvenčnímu řízení se přihlásila pro případ, že by pojistné plnění nastalo.

Do insolvenčního řízení s VPE se minulý týden připojila i turecká Adularya s pohledávkami za nesplnění závazků a ztráty z nedodané elektřiny dohromady ve výši 650 milionů korun. Soud ale její pohledávku odmítl.

Úpadek firmy lze řešit dvěma způsoby - reorganizací, nebo konkurzem. Konkurz by znamenal rozprodej majetku podniku, při reorganizaci by firma dál fungovala podle schváleného reorganizačního plánu. Insolvenční správce přesto, že měl některé výhrady, doporučuje reorganizaci firmy, která je podle něj lepším řešením než konkurz

Vítkovice Envi vyrábějí nádrže pro bioplynové stanice, čistírny odpadních vod a skladování. Jejich věřitelé přihlásili do insolvenčního řízení téměř sto pohledávek celkem za více než 150 milionů korun. Skoro všechny insolvenční správkyně Eva Hepperová uznala. Soud už na konci srpna při rozhodnutí o úpadku povolil firmě reorganizaci tak, jak o to požádala.

Státní zástupce Zdeněk Snášel z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci ale tento měsíc navrhl ostravskému soudu, aby povolení reorganizace namítl. Zjištěné skutečnosti podle něj zpochybňují poctivost záměru dlužníka řešit situaci reorganizací. To Vítkovičtí odmítají, uvedli, že přistoupili k řadě organizačních opatření, která mají do budoucna zabránit jakýmkoli pochybnostem o schopnosti zvládnout reorganizaci, mimo jiné obměnili celé vedení firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK