Tankovací karta se vyplatí i menším podnikatelům

30.11.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Tankovací karty si dnes mohou dovolit i menší firmy a živnostníci, kteří používají v podnikání jedno nebo jen několik vozidel. Se správnou tankovací kartou ušetří nejen při nákupu paliva, ale navíc získají dokonalý přehled o svých výdajích a podstatně si zjednoduší administrativu spojenou s provozem vozidel.

Když se začnete podrobněji zajímat o tankovací karty, určitě se setkáte hned s několika velkými poskytovateli. Nejznámějším a největším poskytovatelem tankovacích karet v České republice je CCS Česká společnost pro platební karty. Pod značkou W.A.G. vydává tankovací karty společnost W.A.G. payment solutions a svoji vlastní kartu euroShell Card má také společnost Shell. Tankovací karty těchto společností myslí především na velké dopravní společnosti a firmy s flotilou osobní vozidel. Na menší firmy a živnostníky cílí nabídka podnikatelské nákupní aliance Axigon, která zpřístupňuje výhody tankovacích karet i malým firmám s menšími objemy odebraného paliva.

Tankovací karty ocení firmy i řidiči

Bez ohledu na velikost vozového parku přináší tankovací karty bezesporu řadu výhod pro firmy i samotné řidiče. Hlavním lákadlem pro podnikatele jsou výhodnější ceny paliva, slevy na vybrané zboží či služby související s provozem vozidla (např. nákup provozních kapalin, služby myček, autoservisů, pneuservisů apod.), vrácení DPH za tankování v zahraničí, jednoduché sledování nákladů jednotlivých vozidel či snadné zanesení všech výdajů do účetnictví firmy. Podnikatelé mohou využít i monitorovací zařízení vozidel a získat slevu na pojištění. Řidiči ocení především možnost bezhotovostní platby, a to nejen při čerpání pohonných hmot, ale například i při platbě dálničních poplatků.

Řešení pro malé firmy a živnostníky

Menší firmy a živnostníky mohou odradit od využívání tankovacích karet například poplatky za vydání a vedení karty, nízká úspora za nakoupené palivo, závazky minimálního odběru paliva, servisní poplatky za každý litr načerpaného paliva nebo další poplatky za platby kartou ostatního zboží či služeb na cestách.

Řešením pro menší firmy může být nabídka společnosti Axigon. K dispozici jsou tankovací karty, s nimiž lze platit v síti čerpacích stanic Shell a EuroOil. Od letošního listopadu je možné s tankovacími kartami EuroOil platit i na čerpacích stanicích skupiny MOL. Karty lze aktuálně uplatnit u více než 1 200 čerpacích stanic v České republice.

Podnikatelé si mohou sami vybrat, zda využijí plošné ceny pohonných hmot nebo garantované slevy na každý natankovaný litr paliva. Velkou výhodou v porovnání s konkurencí je také to, že vydání tankovacích karet je zdarma a bez závazků k minimálnímu odběru pohonných hmot. „Členům naší nákupní aliance doporučujeme kartu EuroOil také proto, že s ní stejně jako s kartou euroShell mohou platit za tankování a další zboží a služby v partnerských sítích bez jakýchkoliv servisních poplatků,“ uvádí Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon. Pro srovnání: standardně si sítě čerpacích stanic za akceptaci partnerských tankovacích karet strhávají poplatek kolem 1,5 až 2 % z hodnoty transakce.

S tankovacími kartami od Axigonu navíc ušetříte 10 % z běžné ceny za mytí vozidel u čerpacích stanic Shell a při nákupu provozních kapalin. Vyžadována je pouze jedna vratná kauce stanovená na základě plánovaného měsíčního objemu tankování. Po sloužení této kauce jsou vydány všechny tankovací karty. Samozřejmostí je vrácení DPH za tankování zahraničí a bezhotovostní platby mýta v České republice a celé Evropě. Za poplatek si mohou majitelé firem objednat monitoring vozidel nebo získat až 30% slevu na pojištění vozidel u Generali.

Autor článku

Milan Masařík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU