Poplatky za energie na Slovensku se vrátí na loňskou úroveň

25.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 25. ledna (zpravodaj ČTK) - Poplatky za distribuci zemního plynu na celém Slovensku a za distribuci elektřiny v části země se vrátí na loňskou úroveň, řekl dnes premiér Robert Fico. Ke změně původního rozhodnutí energetického úřadu ÚRSO dochází poté, co některým odběratelům energií na začátku letošního roku výrazně stouply zálohové platby. Nové ceníky se dotknou distributorů, na které má vliv český Energetický a průmyslový holding (EPH).

Poplatky za distribuci tvoří část z celkového účtu za energie, které platí odběratelé elektřiny a plynu. Letošní zvýšení zálohových plateb za elektřinu pocítila zejména města a obce na středním Slovensku, a to z důvodu, že kritizované původní rozhodnutí ÚRSO více zohledňuje hodnotu jističů u odběratelů než samotnou výši spotřeby.

\"Pro nás je neakceptovatelné, aby se uměle navyšovaly zálohové platby, jak k tomu došlo na středním Slovensku. Filozofie mé vlády je úplně jasná, udržet stabilní ceny energií, protože tvoří významnou část spotřebního koše,\" uvedl na tiskové konferenci Fico.

O regulovaných cenách energií a souvisejících poplatcích na Slovensku rozhoduje ÚRSO, který je ze zákona nezávislý. Jeho šéf Jozef Holjenčík již minulý týden řekl, že úřad nastavení zmiňovaných poplatků změní. Učinil tak po tlaku vlády, která tuto úpravu požadovala. Mezitím koaliční Slovenská národní strana vybídla Holjenčíka k rezignaci.

Úprava ceníků se bude vztahovat na distributora elektřiny na středním Slovensku, společnosti Stredoslovenská energetika - Distribúcia (SSE-D) a distributora zemního plynu SPP-distribúcia, v jejichž mateřských společnostech EPH vlastní menšinový podíl a má v nich manažerskou kontrolu. SSE-D dříve uvedla, že změna poplatků nebude mít na podnik výrazný dopad.

Podle Fica se zatím nebudou měnit cenová rozhodnutí ohledně elektrické energie pro západní a východní Slovensko, kde distribuci elektřiny zajišťují jiné společnosti a kde někteří odběratele rovněž upozornili na zvýšení cen.

Slovenský premiér také kritizoval způsob privatizace distributorů energií za někdejší pravicové vlády, když státu sice zůstal v podnicích většinový podíl akcií, ale přišel o manažerskou kontrolu. Podle Fica vláda možná požádá slovenský ústavní soud, aby posoudil, zda je takovýto způsob privatizace v souladu s ústavou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK