Vodárny: Liberecko ztrácí kvůli dolu v Polsku vodu

26.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 26. ledna (ČTK) - Připravované rozšíření dolu Turów v Polsku ohrožuje zásoby pitné vody na Liberecku, uvedli dnes na tiskové konferenci zástupci vodáren. Zejména v obcích v oblasti Frýdlantu, Hrádku nad Nisou a Chrastavy už dnes studně a potoky vysychají a s prohloubením dolu se to podle odborné studie bude zhoršovat. Studie poukazuje na to, že na řešení akutního nedostatku pitné vody pro 30.000 lidí bude v nejbližších letech třeba miliarda korun, a pokud se naplní černé scénáře, tak stamiliony navíc. Obce i vodárenské společnosti teď chtějí, aby s financováním pomohl stát. Samy na to peníze nemají, znamenalo by to výrazně zdražit vodu.

\"Vodárenské společnosti musejí řešit problém, který nezavinily, a zajistit obyvatelům příhraničí pitnou vodu,\" řekl David Votava ze Severočeské vodárenské společnosti (SVS). Zajistit bude třeba nové zdroje vody, postavit přivaděče a nové vodovody a také úpravny. Pro Frýdlantskou vodárenskou společnost (FVS) to představuje v první fázi investici téměř za 600 milionů korun, možná i dalších 300 milionů. \"Bylo by nutné přivést na Frýdlantsko vodu z opačné strany Jizerských hor,\" vysvětlil náklady ředitel společnosti Petr Olyšar. SVS vyčíslila náklady na vodu pro regiony Hrádku a Chrastavy na 400 milionů.

Vodárenské společnosti i starostové žádají vytvoření samostatného vládního dotačního programu, z něhož by bylo možné čerpat až 100 procent potřebných peněz na investice, které obyvatelům postiženého území zajistí pitnou vodu. \"Evropské dotace nejsou řešením, tam můžeme získat nějakých 45 procent,\" řekl Votava. Zbylé náklady by v takovém případě znamenaly výrazné zdražení vody pro odběratele. Projekty navíc řeší jen zásobování pitnou vodou, nedokážou nic změnit na faktu, že krajina v postižených oblastech bude stále víc vysychat. Podle starostů by proto měl stát vymáhat kompenzace po polské straně. Obce ani kraj toto možnost nemají, pro Polsko nejsou partnerem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK