Pozor na podvodné inzeráty pronájmu bytu, které vyžadují zaslat peníze do zahraničí

01.02.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Olomoučtí kriminalisté upozorňují na to, že přibývají podvodné inzeráty, které nabízejí pronájmy bytů na realitním portálu Sreality.cz. Podvodník podle policie vytvoří fiktivní inzerát, ve kterém nabízí či zprostředkovává za výhodné částky pronájem bytu. Se zájemci komunikuje anglicky e-mailem a platby žádá zaslat do zahraničí prostřednictvím služby MoneyGram. Poškozené evidují policisté po celé republice, v Olomouckém kraji zaznamenali již tři případy.

"Oznámení poškozených jsou evidována na různých odděleních policie v celé republice. Kriminalisté nyní prověřují možné souvislosti mezi zaevidovanými případy. V Olomouckém kraji v posledních asi deseti dnech přijali policisté tři takováto oznámení. Není vyloučeno, že další budou přibývat," uvedla policejní mluvčí Marie Šafářová.


Jak na pronájem bytu
Jak ukončit pronájem bytu?
Jak na výdaje při příjmech z pronájmu?

Policisté nabádají případné zájemce, kteří vyhledávají na internetu inzeráty s pronájmy bytů, aby si nalezené inzeráty co nejdůkladněji prověřili. Lidé by si měli podle Šafářové vyhledáním přesné adresy pronajímané nemovitosti existenci domu či bytu prověřit. Obezřetní by měli být i při platbách. "Způsob platby v těchto případech, odeslání peněz pomocí služby MoneyGram, také není běžný a je velmi často využíván při trestné činnosti, jelikož platby odchází do zahraničí a pro policisty je pak velmi obtížné platbu zablokovat a také dohledat," uvedla Šafářová.

Podle mluvčí Sreality.cz Táni Lálové jde o cílené phishingové útoky, které využívají metod sociálního inženýrství a míří na data realitních kanceláří. V těchto případech jde o získání hesla konkrétní osoby nebo útok na firmu a její data. "Na jejich základě útočníci lákají oběti na takzvané výhodné nabídky," uvedla Lálová.


5 tipů, jak na hypotéku a financování bydlení v roce 2017
Byty zdražily za 2 roky o pětinu. V roce 2017 ceny výrazně neporostou

Ve chvíli, kdy někdo na podezřelý inzerát narazí, měl by podle ní využít funkce "nahlásit inzerát". "To je dostupné u každé nabídky na našich serverech. Kolegové z oddělení podpory se těmto upozorněním věnují přednostně. Bohužel, vzhledem k tomu, že každý den přibude několik tisíc nových inzerátů, není v našich možnostech kontrolovat ručně každý," uvedla Lálová. Zájemce o výhodnou nabídku by podle ní neměl v žádném případě posílat zálohu v libovolné výši, aniž by byt viděl a s majitelem nebo jeho pověřeným zástupcem osobně tváří v tvář komunikoval.

Lidé, kteří se přesto stanou obětí podvodu, by měli případ neprodleně nahlásit policii. Včasné oznámení může vést i k zablokování zaslané částky, pokud již pachatel zaslanou částku nevybral v cizině, uvedla Šafářová. Ke spolupráci obětí s policií vyzvala i Lálová.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ