Útulky pro opuštěná zvířata a chovy psů budou podléhat registraci

12.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. dubna (ČTK) - Útulky pro opuštěná zvířata zřejmě budou povinně podléhat registraci kvůli zajištění veterinárního dozoru. Změny přináší novela veterinárního zákona, kterou dnes v prvním kole projednávání podpořila Sněmovna. Norma zavádí také povinnost hlásit chov pěti a více dospělých fen, což by umožnilo účinnější postup proti takzvaným množírnám psů.

Novelu, kterou vláda předložila poslancům již loni v létě, před dalším schvalováním posoudí sněmovní zemědělský výbor. Dostal na to na přání ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jen měsíc místo obvyklých dvou.

V současnosti musí nahlašovat chovy psů lidé, kteří podnikají s živnostenským oprávněním; ostatní chovatelé tak činit nemusí. Nově by měli hlásit chovy psů úředním veterinářům ti, kteří mají minimálně pět fen starších jednoho roku. Opatření má umožnit státu zásah proti množírnám psů, v nichž zvířata žijí v nevyhovujících podmínkách. Poslanec TOP 09 Herbert Pavera avizoval, že se novelu v tomto směru pokusí ještě zpřísnit.

Norma také povoluje možnost domácích porážek skotu do šesti let jeho věku. Na jednom hospodářství ale budou moci chovatelé ročně porazit jen tři kusy ve věku mezi dvěma až šesti lety. Zkrátit se má rovněž nahlášení domácí porážky veterinářům z jednoho týdne na tři dny. Maso z telat budou moci kvůli vyššímu riziku kontaminace konzumovat pouze členové domácnosti chovatele. Novela rovněž legalizuje stav, kdy si výslužku zabijačky odnášejí osoby blízké chovateli. Norma upravuje i prodej produktů z prvovýroby, doplňuje jej o prodej nutrií.

Chovatelé podle novely budou moci odebírat vzorky mléka, měřit u zvířat teplotu, vyšetřovat moč či pomáhat s porody při jejich normálním průběhu. Pokud budou odborně způsobilí, budou moci aplikovat léky zvířeti injekčně. Novela také doplňuje funkci takzvaného prohlížitele včelstev, který bude oprávněný kontrolovat včelstva v ochranných pásmech v případě potvrzené nebezpečné nákazy včel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK